28.1 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacerist doljean, cu un venit de 17,3 milioane de lei. Net...

Afacerist doljean, cu un venit de 17,3 milioane de lei. Net…

Cele mai importante persoane fizice au intrat în topul celor mai bine plătiţi doljeni, după ce, anul trecut, pe lângă veniturile salariale uriaşe, au încasat sume importante de bani din vânzarea propriilor afaceri. Spre deosebire de alţi ani, anul acesta, toţi cei din top zece sunt oameni de afaceri. Pentru ei, cea mai profitabilă afacere a fost să-şi vândă firmele prospere.

Cel mai bine plătit doljean este un om de afaceri care figurează în declaraţiile transmise către Fiscul doljean că ar fi încasat în 2012 un venit uriaş, cel mai mare din istoria ultimilor ani din Dolj (de când realizează GdS astfel de topuri). Potrivit unui top al celor mai mari venituri transmis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj la solicitarea Gazetei de Sud, ocupantul locului întâi ar fi încasat anul trecut nici mai mult, nici mai puţin de 17,34 milioane de lei. Adică 173 de miliarde de lei vechi net, ceea ce înseamnă aproximativ patru milioane de euro pe an… Adică 333.000 de euro pe lună, în medie… Adică banii lui! Nu ştim despre el decât că este om de afaceri craiovean şi că cea mai mare parte a venitului său pe anul trecut nu a fost numai din salariu, ci a fost „câştig din transferul valorilor mobiliare de la firme cu domeniul principal de activitate transporturi rutiere şi de mărfuri şi întreţinere şi reparare autovehicule“, informează Fiscul doljean, care refuză se dezvăluie identitea oamenilor din Top 10 venituri, invocând secretul fiscal. Cu alte cuvinte, respectivul a câştigat cea mai mare parte a banilor declaraţi pe anul trecut din vânzarea propriilor acţiuni sau părţi sociale deţinute la propriile firme. Din acest domeniu de activitate, singurul transfer notabil de acţiuni este cel realizat de Mihai Dugăeşescu, prin vânzarea unei părţi din Dumagas Transport. Anul trecut, potrivit datelor existente la Registrul Comerţului, QFI-Quantum Financial Investments Limited, cu sediul în Cipru, deţinea 45% din acţiunile Dumagas Transport. Acţionar majoritar era compania B3 România Transport BV, cu sediul în Olanda, care deţinea 55% din acţiunile companiei craiovene. Jurnaliştii de la Capital.ro au estimat valoarea tranzacţiei prin care Dugăeşescu a înstrăinat acţiunile uneia dintre cele mai profitabile afaceri ale sale undeva la 10-15 milioane de euro. Dacă ne luăm după cele declarate la Fisc şi dacă acea persoană de pe primul loc ar fi chiar Dugăeşescu, atunci câştigul său din vânzarea unei părţi a afacerii a fost de 17,34 milioane de lei, adică aproximativ patru milioane de euro net. Suma brută ar fi fost de 20,65 milioane de lei. Mihai Dugăeşescu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere legat de subiect.

Oamenii de top şi-au vândut afaceri de top

De altfel, majoritatea celor din Top 10 venituri au înregistrat respectivele venituri semnificative (pe persoană fizică) ca urmare a înstrăinării afacerilor sau a unei părţi din afacerile proprii. În plus, veniturile declarate anul acesta la stat şi realizate în 2012 sunt de zece ori mai mari decât veniturile declarate anul trecut şi obţinute în 2011. Dacă anul trecut figurau în top oameni de afaceri din construcţii, agricultură, şefii din sectorul investiţiilor financiare, servicii conexe extragerii petrolului, lucrări de instalaţii electrice, precum şi un notar public care a avut încasări uriaşe în 2011, anul acesta situaţia este complet diferită. Sumele din topul veniturilor sunt extraordinar de mari comparativ cu anii anteriori. Au dispărut din top cei din intermedieri financiare, notarii şi câţiva din agricultură, dar au intrat în top cei care şi-au vândut afacerile din diverse domenii de activitate, precum şi unii businessmeni care au firme în domeniul producţiei de software şi care bat, de departe, toate veniturile declarate anul trecut de cei din alte domenii de activitate. Practic, anul acesta topul se apropie mai mult de normalitate, în sensul că afaceriştii privaţi din Dolj ocupă locuri fruntaşe din punct de vedere al veniturilor reale, declarate la stat. Din păcate, cele mai însemnate venituri au provenit tocmai din vânzarea deţinerilor (parţial sau total) la firmele proprii.
Revenim la ocupantul locului întâi al acestui Top al veniturilor pe 2012. Dintr-un venit anual de 17,34 milioane de lei, ca al lui, un calcul matematic simplu ne arată că businessmanul craiovean ar fi câştigat în ultimul an, în medie, cam 1.445.000 de lei pe lună. Suma aceasta ar însemna cam 1.806 salarii minime pe economie lunare, dacă luăm în calcul valoarea de acum a salariului minim, de 800 de lei. Comparativ cu ocupantul locului întâi de anul trecut (un om de afaceri din construcţii), care câştigase 1,75 milioane de lei pe an, cel de anul acesta figurează în evidenţele statului cu un venit net de zece ori mai mari, declarat chiar de el.

Ocupantul locului 2 – câştig de 10,5 milioane de lei

Pe locul al doilea în Top 10 venituri pe 2012 figurează o persoană care a câştigat anul trecut 5,35 milioane de lei, din vânzarea unei afaceri sau a unei părţi dintr-o afacere, plus 5,18 milioane de lei din salariu şi dividende de la altă firmă a sa, cu domeniu de activitate Cultura cerealelor şi plantelor leguminoase. În total, omul de afaceri a declarat la Finanţe că ar fi câştigat anul trecut 10,53 milioane de lei net. Dumneavoastră ce aţi face cu atâţia bani?

Locul 3 – bani mulţi tot din vânzarea unei afaceri

Potrivit datelor de la Fisc, pe locul al treilea figurează o femeie, de altfel singura din top. Ea a înregistrat venitul respectiv din vânzarea acţiunilor deţinute la o firmă care are ca obiect principal de activitate repararea şi întreţinerea altor mijloace de transport. Femeia de afaceri a câştigat 8,94 milioane de lei, preponderent din acest transfer de valori mobiliare. Curios este faptul că pe locurile 4, 5 şi 6 se situează nişte oameni de afaceri din Craiova care au obţinut veniturile respective preponderent din vânzarea acţiunilor la aceeaşi firmă ca şi femeia de afaceri de pe locul al treilea. Astfel, ei au câştigat din transferul acţiunior către alt proprietar câte 4,47 milioane de lei de fiecare. Deşi Finanţele refuză sistematic să dezvăluie numele persoanelor fizice care au avut asemenea venituri, se ştie în mod public ce firme mari s-au vândut anul trecut. Singura companie notabilă cu acest obiect de activitate care şi-a schimbat proprietarul anul trecut a fost Reloc SA, vândută către Grup Feroviar Român. Deducem astfel că veniturile de 8,94 milioane de lei şi cele de 4,47 milioane de lei ale celorlalţi trei din topul realizat pe judeţ ar putea aparţine celor care au deţinut Reloc înainte de tranzacţie.

Dividende record din industria clasică şi industria software

Pe locul 7 se află un om de afaceri care a câştigat cea mai mare parte a venitului său din dividende, de la o firmă ce are ca obiect de activitate „fabricarea de utilaje pentru metalurgie“. El a încasat anul trecut 4,3 milioane de lei net. Presupunem că ar fi vorba de Constantin Popeci, deoarece firma Popeci Utilaj Greu este singura din judeţ cu acest obiect de activitate şi cu afaceri semnificative.
Pe locurile 8, 9 şi 10 în top figurează trei persoane care au afaceri având domeniul activităţi de editare şi alte produse software. Cei trei au câştigat din dividende aferente anului trecut 3,54 milioane de lei fiecare. Toţi trei sunt asociaţi la aceeaşi firmă, specializată pe software.

Topul veniturilor realizate de persoane fizice din Dolj în 2012*

Loc Sursa venitului/ Venit net Domeniul de activitate
al venitului major
1. Câştig din transferul valorilor mobiliare/transporturi
rutiere şi de mărfuri; întreţinere şi reparare
autovehicului 17,34 milioane lei
2. Câştig din transferul valorilor mobiliare/cultura
cerealelor 10,53 milioane lei
3. Câştig din transferul valorilor mobiliare/
Repararea şi întreţinerea altor echipamente de
transport 8,94 milioane lei
4. Câştig din transferul valorilor mobiliare/
Repararea şi întreţinerea altor echipamente de
transport 4,47 milioane lei
5. Câştig din transferul valorilor mobiliare/
Repararea şi întreţinerea altor echipamente
de transport 4,47 milioane lei
6. Câştig din transferul valorilor mobiliare/
Repararea şi întreţinerea altor echipamente
de transport 4,47 milioane lei
7. Dividende/Fabricarea de utilaje pentru
metalurgie 4,3 milioane lei
8. Dividende/Activităţi de editare şi alte produse
software 3,54 milioane lei
9. Dividende/Activităţi de editare şi alte produse
software 3,54 milioane lei
10. Dividende/Activităţi de editare şi alte produse
software 3,54 milioane lei
*Date furnizate la solicitarea GdS de către DGFP Dolj

Top 10 venituri salariale pe 2011 în Dolj

Venit net realizat Domeniu de activitate
1) 1.757.688 de lei „Construcţii de drumuri şi autostrăzi“
2) 1.151.580 de lei Investiții financiare
3) 601.000 de lei „Activităţi de servicii anexe extracţiei
petrolului brut şi gazelor naturale“
4) 608.047 de lei „Agricultură“
5) 428.273 de lei Notar public
6) 401.389 de lei „Producţie-comerţ“
7) 278.280 de lei „Agricultură“
8) 276.691 de lei „Agricultură“
9) 273.710 lei „Lucrări şi instalaţii electrice“
10) 271.020 de lei „Agricultură“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS