19.4 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriSchimburi economice între România şi China

Schimburi economice între România şi China

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut marţi, 23 iulie 2013, o întrevedere cu Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, la solicitarea acesteia.
Ministrul Varujan Vosganian a apreciat relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, arătând că aceastea sunt excelente din punct de vedere politic, exprimându-şi satisfacţia pentru rezultatele recentei vizite în China a prim-ministrului României, Victor Ponta. A fost subliniată dorinţa părţii române de aducere la acelaşi nivel şi a relaţiilor economice, domeniu în care există premise favorabile, dar şi oportunităţi încă neexploatate. Demnitarul român a menţionat că ţara noastră doreşte să consolideze cooperarea economică cu R.P. Chineză, investiţiile chinezeşti având un rol prioritar în dezvoltarea sectoarelor energetic, al infrastructurii, agriculturii şi protecţiei mediului.
Ambasadorul Republicii Populare Chineze a confirmat faptul că relaţiile politice şi economice dintre cele două state sunt speciale. Domnia sa a arătat dorinţa părţii chineze de a colabora activ în plan economic, în perspectiva aniversării în 2014 a zece ani de la semnarea parteneriatului strategic de cooperare dintre România şi R.P. Chineză şi a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Ambasadorul Huo Yuzhen a menţionat, în context, disponibilitatea Chinei de a face investiţii majore în proiectul termocentralei Rovinari, în proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear Electrică de la Cernavodă, în proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompare Tarniţa – Lăpuşteşti, precum şi în alte proiecte legate de energia eoliană şi infrastructură.
Cei doi oficiali au discutat, în principal, despre modalităţile de implementare a înţelegerilor convenite în timpul vizitei din luna iulie, în China, a prim-ministrului român Victor Ponta. În acest context, partea chineză a propus ca sesiunea Comisiei mixte guvernamentale de cooperare economică româno-chineză, care era planificată să aibă loc la Beijing, în luna octombrie, să fie devansată în cursul lunii septembrie. Precedenta sesiune a Comisiei mixte s-a desfăşurat anul trecut, în luna octombrie, la Bucureşti.

Republica Populară Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relaţiilor cu ţările din Asia, iar în plan comercial ocupă locul I în zona asiatică, atât la export cât şi la import.
Conform datelor înregistrate atât de statistica românească, cât şi de cea chineză, anul 2011 a fost un an record al schimburilor bilaterale (peste 4 mild. USD), precum şi al exporturilor româneşti în R. P. Chineză (544 mil. USD), iar în anul 2012, deşi a fost un an de criză economică mondială, volumul schimburilor bilaterale a înregistrat doar o uşoară scădere, volumul total fiind de 3,18 miliarde USD, din care export din Romania de 494,4 milioane USD şi import din R.P.Chineză de 2,68 miliarde USD, cu un sold negativ in defavoarea Romaniei de 2,19 miliarde USD.
După datele statistice înregistrate în primele cinci luni ale anului 2013, se înregistrează o creştere semnificativă a exporturilor româneşti în China şi o reducere considerabilă a deficitului comercial. Astfel, la 31 mai se înregistra un volum total al schimburilor de 1,27 miliarde USD, în scădere cu 5,4%, din care export românesc de 246,5 milioane USD (+18,4%) şi import din China de 1,02 miliarde USD (-9,75%). În aceste condiţii, ale unor dinamicii opuse ale importurilor şi exporturilor, deficitul comercial a scăzut cu 19,2%, respectiv cu 149 milioane USD, de la 926 la 777 milioane USD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS