13.9 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a lansat Carta Albă a IMM-urilor din România

S-a lansat Carta Albă a IMM-urilor din România

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini a participat astazi, la lansarea versiunii in limba romana a ”Cartei Albe a IMM-urilor din Romania”, editia a XI-a co-editata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania in parteneriat cu Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism.
In cadrul evenimentului, Ministrul Maria Grapini a prezentat in fata Primului-Ministru al Romaniei, domnul Victor Ponta si a audientei aflate in sala, proiectele, initiativele si actiunile intreprinse in vederea incurajarii si dezvoltarii IMM-urilor din Romania.
„De la inceput vreau sa precizez ca voi prezenta in sinteza cateva initiative promovate si realizate de la inceputul mandatului meu, intrucat varianta detaliata am oferit-o publicitatii, la inceputul acestei saptamani, prin Raportul de activitate la 6 luni, fiind singurul ministru carea prezentat un astfel de document.
Inca de la preluarea mandatului meu am avut ca principala preocupare implementarea unei etici in afaceri care sa genereze un mediu de business echitabil. In prezent facem demersuri sa simplificam şi sa îmbunătăţim cadrul de reglementare în domeniul IMM-urilor, mediului de afaceri si al turismului, pregatind modificarea Legii IMM-urilor, Legii Cooperatiei, elaboram o noua lege a turismului si ne aducem contributia la elaborarea Codului Insolventei.
Este pentru prima data cand un Guvern al Romaniei isi asuma responsabilitatea de a sustine companiile romanesti prin acordarea de facilităţi sub forma amânării la plată, dar nu mai mult de 2 ani, a obligaţiilor fiscale pentru contribuabilii care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi, dar si prin inlocuirea penalităţii de intarziere la plata impozitelor si taxelor a celei fixe de 5% sau 15% cu o penalitate de 0,02% pe zi de întârziere (7,3% pe an).
Inca de la inceputul mandatului, am adresat Guvernului propunerea privind deblocarea platilor catre IMM-uri pentru toate proiectele depuse pe POSCCE, Axa 1 prin imprumut de la trezorerie si am demarat studiul de impact referitor la o noua modalitate de impozitare. Acesta metoda de impozitare unica se va aplica firmelor care activeaza in domeniul hotelier, al alimentatiei publice, al intretinerii si repararii autovechiculelor si va fi una in suma fixa, calculata in functie de indicatorii relevanti pentru fiecare domeniu de activitate.
Scopul scontat ale introducerii acestei noi modalitati de impozitare, care va inlocui plata impozitului de 16% pe profit sau 3% pe venitul microintreprinderilor, este de a scadea presiunea fiscala asupra firmelor, iar efectelele introducerii acestei noi modalitati de impozitare sunt indreptate spre conformarea voluntara de plata a taxelor si impozitelor, marindu-se si baza de colectare.
De asemenea, am lansat proiectul „Cumpara un produs romanesc de calitate”. Scopul acestei campanii este acela de a stimula mestesugurile şi micile industrii din România, prin promovarea produselor acestora in unitatile hoteliere. In contextul acestui proiect intentionam sa organizam 2 targuri anuale de promovare si, in parteneriat cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, sa lansam o carte prin intermediul careia vom prezenta si promova produsele romanesti de calitate,” a declarat Ministrul Delegat Maria Grapini.

Carta Alba a IMM-urilor este o lucrarea realizata in parteneriat cu Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism se constituie intr-o radiografie a starii evolutive a IMM-urilor din Romania, cat si a contextului socio-economic in care acestea isi desfasoara activitatea si cuprinde un set de directii si modalitati concrete de actiune, focalizate pe relansarea economiei romanesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS