24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCalafat - Vidin, podul contrabandei

Calafat – Vidin, podul contrabandei

Agricultorii bulgari vor să blocheze podul Calafat-Vidin, pentru a opri importurile ilegale de fructe şi legume tranzitate prin România. Jurnalistul bulgar Vladimir Bereanu spune că mărfurile aduse din Macedonia şi Turcia, fără plata taxelor, nu sunt supuse nici unui control şi conţin substanţe toxice. Autorităţile bulgare au promis că vor limita importurile şi că-i vor pedepsi pe comercianţii care vând produse de contrabandă.

Agricultorii bulgari din zona Vidin sunt nemulţumiţi de faptul că pe podul Calafat – Vidin sunt aduse, în mod ilegal, legume şi fructe ce provin din state non-UE, fără documente, fără plata taxelor şi a contribuţiilor sociale, şi, în disperare de cauză, intenţionează să blocheze podul dacă autorităţile bulgare nu vor lua măsuri împotriva importurilor ilegale de fructe şi legume tranzitate prin România, potrivit Novinite.com. „Am pregătit un protest al producătorilor de fructe şi legume din zona Vidin pentru că vânzările noastre s-au prăbuşit după inaugurarea podului“, a declarat Milena Dmitrova, agricultor din satul Gomotartsi, situat în apropierea Vidinului, potrivit agenţiei Focus, preluată de Novinite. Milena Dmitrova a subliniat că preţurile la roşii nu au fost niciodată atât de scăzute în această perioadă a anului.
Contactat telefonic, Vladimir Bereanu – jurnalist la televiziunea naţională bulgară, a explicat pentru Curierul Naţional că agricultorii bulgari nu şi-au primit de mult timp subvenţiile promise de autorităţi şi că pe podul Calafat – Vidin sunt aduse ilegal în Bulgaria cantităţi imense de fructe şi legume, unele contaminate cu nitriţi şi nitraţi.
„Problemele principale ale agricultorilor bulgari sunt legate de preţurile foarte scăzute de cumpărare ale producţiei agricole, în special cea care priveşte fructele şi legumele, dar şi concurenţa neloială a importurilor ilegale din Turcia şi Macedonia, la care nu se plătesc taxele necesare şi care sunt aduse în Bulgaria pe podul Calafat – Vidin“, a declarat Bereanu.
„Acesta este principalul motiv pentru care agricultorii vor să blocheze podul. În plus, pe podul Calafat – Vidin trec zilnic foarte multe camioane de legume şi fructe, fără să aibă documente de provenienţă“, a mai spus jurnalistul.

Bereanu: Este inadmisibil să nu se facă controale asupra mărfurilor

Întrebat care este poziţia autorităţilor bulgare referitor la nemulţumirile agricultorilor, jurnalistul Vladimir Bereanu a spus că acestea „au promis că vor limita foarte mult aceste importuri, astfel încât să nu se mai facă concurenţă neloială“.
Jurnalistul bulgar a precizat pentru Curierul Naţional că pe podul Calafat – Vidin nu se fac controale ale mărfurilor şi că acest lucru este inadmisibil.
„Cei care aduc zeci de tone de legume şi fructe din Turcia şi Macedonia, pe podul Calafat – Vidin, ar trebui să aibă asupra lor toate documentele necesare unor importuri din afara UE şi să plătească taxele aferente. Pe podul Calafat – Vidin trebuie să se facă un control amănunţit al mărfurilor, cu atât mai mult cu cât unele mărfuri transportate ilegal sunt tratate cu chimicale şi conţin concentraţii periculoase de nitraţi şi nitriţi“, a mai spus Bereanu.

Ministrul bulgar de finanţe: Comercianţii complici sunt amendaţi cu 1.500 de euro

Ministrul bulgar de finanţe a anunţat ieri că, potrivit legii bulgare, persoanele care comercializează mărfuri de contrabandă sunt amendate cu 3.000 de leva, adică aproximativ 1.500 de euro, dar că toate mărfurile agricole din ţările din jurul Bulgariei fac obiectul unui control de 24 de ore la punctele de frontieră. „Toate mijloacele de transport ce conţin fructe şi legume din aceste ţări sunt verificate din punct de vedere vamal şi fiscal. Legea bulgară prevede că persoanele ce comercializează bunuri fără documente de origine şi calitate pot primi o amendă de maximum 3.000 de leva, adică aproximativ 1.500 de euro“, a spus el.
Pe de altă parte, ministrul agriculturii, Dimitar Grekov, a spus că verificările vor continua în august şi septembrie. Grekov a propus şi înfiinţarea de unităţi mobile care să realizeze inspecţii.

Agricultorii au trimis plângeri către mai multe instituţii publice bulgare

Agricultorii, nemulţumiţi că vânzările li s-au prăbuşit din cauza importului nereglementat de fructe şi legume aduse pe podul Calafat – Vidin şi că acestea sunt comercializate fără documente şi permise, fără plata taxelor şi a contribuţiilor sociale, au afirmat că au depus plângeri către mai multe instituţii publice, inclusiv către poliţie, Inspectoratul Regional pentru Sănătate, Agenţia pentru Siguranţă în Alimentaţie, Fisc, autorităţi vamale şi Primăria Vidin, scrisoarea fiind trimisă şi Ministerului Agriculturii.

Pentru 11 iulie sunt anunţate proteste la Sofia şi trei puncte de trecere ale frontierei

Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Tutun din Bulgaria a anunţat că se pregăteşte pentru un protest care va avea loc pe 11 iulie la Sofia şi la trei puncte de trecere a frontierei, deoarece guvernul nu protejează interesele industriei.
Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Tutun din Bulgaria urmează să se întâlnească cu Svetla Bachvarova, preşedintele Comisiei de agricultură din Parlamentul de la Sofia, pentru a discuta subiectul.

Taxa de pod este mult prea mică

Pe de altă parte, taxa de tranzit pe podul Calafat Vidin nu este o problemă pentru importul de roşii aduse prin România, a declarat, pentru Radio FOCUS – Vidin Lyudmil Atanasov, producător de legume din districtul Vidin, din nordul Bulgariei. Potrivit site-ului focus-fen.net, acesta a explicat că pentru o camionetă încărcată cu două tone de roşii taxa de 12 leva este o cheltuială nesemnificativă.
„Taxele de pod au fost introduse de la 1 iulie, iar roşiile româneşti continuă să vină şi sunt în continuare în piaţa din Vidin. Preţul roşiilor în Calafat este de 0,5 leva pentru un kilogram. În Vidin sunt vândute cu 0,70-0,80 leva, în timp ce bulgarii le produc cu 1-1,20 leva“, a mai spus Atanasov.

IMM-urile bulgare cer controale drastice

„Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii s-au declarat mulţumiţi de decizia guvernului bulgar de a porni să ia măsuri la frontierele ţării după protestele producătorilor de legume“, a declarat Lukan Lukanov, preşedintele Biroului Executiv al Uniunii „Produs în Bulgaria“ la briefing-ul de presă al Consiliului de Miniştri, după o întâlnire cu premierul Plamen Oresharski.
„Dacă nu va fi vorba doar de acţiuni sporadice, ci şi de măsuri zilnice, producătorii noştri mici şi mijlocii vor simţi curând îmbunătăţirea situaţiei în care ne aflăm“, a apreciat Lukanov, citat de agenţia Focus News.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS