14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRestricţiile privind comercializarea porcilor vii şi a cărnii de porc în UE ar putea fi ridicate în 2014

Restricţiile privind comercializarea porcilor vii şi a cărnii de porc în UE ar putea fi ridicate în 2014

Restricţiile de comercializare a porcilor vii şi a cărnii de porc pe piaţa Uniunii Europene (UE) impuse României de către Comisia Europeană ar putea fi ridicate începând cu anul 2014, informează Agerpres.ro. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a cheltuit peste şapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a pestei porcine clasice din 2007 şi până în prezent, însă eforturile se vor vedea din 2014, când este posibil să avem ridicate toate restricţiile impuse României privind comercializarea porcilor vii şi a cărnii de porc pe piaţa intracomunitară.

România a reluat comerţul intracomunitar cu produse din carne de porc, începând din ianuarie 2012, ceea ce a permis mai multor ferme din vestul ţării, respectiv din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Bihor să intre pe piaţa comunitară. Reluarea comerţului cu carne de porc proaspătă pe piaţa comunitară aducea un beneficiu nu numai fermelor comerciale ci şi crescătorilor de porci din România, valoarea exporturilor fiind estimată de operatorii din industria de profil la peste 300 de milioane de euro pe an.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa UE din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În acel an, în 2003, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS