14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe prăbuşeşte insolvenţa în Oltenia

Se prăbuşeşte insolvenţa în Oltenia

Anul trecut, pe trimestrul I, au fost înregistrate 6.112 insolvenţe în toată Oltenia, iar în 2013, numărul lor a scăzut la 4.687 de proceduri. În Dolj rămâne cel mai mare număr de insolvenţe noi, dar scăderea este evidentă faţă de 2012.

În baza datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) se poate observa, la nivelul regiunii Oltenia, o diminuare a numărului de insolvenţe înregistrate anul acesta, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul actelor de procedură emise de instanţele judecătoreşti, practicienii în insolvenţă şi persoanele autorizate, şi publicate în Buletinul Insolvenţei pe primele trei luni ale anului 2013 este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aşadar, în Dolj s-au înregistrat 2.295 de insolvenţe pe primele luni ale acestui an (în ianuarie – 545, în februarie – 881, iar în martie – 869). Statisticile arată clar o temperare a intrărilor în insolvenţă. În aceeaşi perioadă a anului trecut, în Dolj se înregistraseră 2.515 firme care au trecut pragul funcţionării normale şi au declanşat procedura insolvenţei.

Doljul – locul I
la insolvenţe în Oltenia

De departe, Doljul se află în „pole-position“ în regiunea Olteniei, fiind judeţul cu cele mai multe insolvenţe înregistrate în primul trimestru al anului. Chiar dacă sunt mai puţin cu 300 de firme care s-au trezit în insolvenţă, în Dolj, fenomenul este unul de amploare, cu 2.295 de companii care se protejează în faţa creditorilor. Întrebat de ce a scăzut numărul insolvenţelor, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mircea Pârvuleţu, a confirmat că se simte o diminuare a „valului“ de insolvenţe. „Da, sunt mai puţine firme care intră în insolvenţă anul acesta. Intrarea în insolvenţă are mai multe cauze. Probabil că deja s-a făcut o selecţie, în sensul că acele firme care trebuia să intre au intrat deja în această procedură. S-ar putea să fie şi un uşor reviriment economic, pentru că pe primele patru luni ale anului au crescut încasările Finanţelor cu 13%. Şi nu doar sumele încasate sunt mai mari, ci şi sumele declarate de firme, adică acelea care arată impozite şi taxe mai mari“, a spus Mircea Pârvuleţu. Potrivit altor surse avizate, insolvenţele s-ar fi temperat în Dolj: „Firmele mari care au intrat în insolvenţă s-au cam terminat. Şi-au rezolvat problemele legate de creditori şi au oprit executarea silită. Acum mai intră în insolvenţă doar aceia care sunt strict nevoiţi să o facă“.
Potrivit ONRC, în acest an, cifrele arată o diminuare a insolvenţei şi în alte judeţe: în Gorj s-au înregistrat 884 de insolvenţe pe primele trei luni ale anului, în Mehedinţi – 623, în Vâlcea – 550 de firme au intrat în această procedură, iar în Olt – 335 de societăţi au ales sau le-a fost impusă insolvenţa de către creditori.

A scăzut numărul insolvenţelor
şi în restul Olteniei

În toată regiunea se observă o diminuare semnificativă a numărului de insolvenţe. În total, dacă primele trei luni din 2012 au adus insolvenţe pentru 6.112 societăţi din toată Oltenia, anul acesta, numărul firmelor afectate de această procedură s-a diminuat la 4.687 de firme, în total.
În patru din cinci judeţe din regiune s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului insolvenţelor, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În judeţele Gorj şi Mehedinţi se înregistrau, în primele luni ale anului 2012, peste 1.000 de firme intrate în procedură, respectiv 1.415 într-un judeţ şi 1.174 în celălalt. Anul acesta, procedurile s-au redus (pe primele trei luni) la 884 de insolvenţe în Gorj şi 623 în Mehedinţi. Şi în Olt s-a temperat „moda“ insolvenţei. Anul trecut, în perioada analizată, 531 de firme au intrat în insolvenţă, iar pe primul trimestru din 2013, doar 335 de firme din Olt au ales sau au fost forţate de împrejurări să declanşeze insolvenţa.
Doar în Vâlcea a crescut numărul insolvenţelor pe trei luni din 2013, faţă de primele luni din 2012. Anul trecut, intraseră în procedură 477 de firme din acest judeţ, dar în 2013 numărul insolvenţelor a crescut la 550 de societăţi.

Insolvenţa în Oltenia

Numărul firmelor intrate în insolvenţă în Oltenia, în primul trimestru din 2013, comparativ cu primul trimestru al anului 2012*

Judeţ        Trim. I  2012    Trim. I 2013

Dolj                 2.515                 2.295
Olt                  531                    335    
Gorj                1.415                 884
Mehedinţi        1.174                 623     
Vâlcea            477                   550
Total               6.112                4.687

*Date preluate de la ONRC

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS