14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeficitul bugetar a urcat la 1,2% din PIB după patru luni

Deficitul bugetar a urcat la 1,2% din PIB după patru luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,2% din Produsul Intern Brut (PIB), respectiv la valoarea de 7,5 miliarde de lei după primele patru luni din acest an, după ce, primul trimestru din 2013 s-a încheiat cu un deficit bugetar de 0,67% din PIB, informează Agerpres citând Ministerul Finanţelor Publice. În cursul lunii aprilie, ca urmare a plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie s-a înregistrat o creştere a deficitului, influenţa de circa 0,2 pp, având caracter sezonier care se va recupera în luna mai. Astfel, în absenţa acestor plăţi anticipate, deficitul bugetar pe primele patru luni ar fi fost de 1% din PIB, faţă de 0,85% din PIB în perioada similară a anului 2012.

În acest deficit este reflectată însă şi reîntregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, returnarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru pensionari, majorarea salariului minim, precum şi reducerea arieratelor. Impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au crescut (+11,0%, respectiv +5,9%), datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a măsurilor de reîntregire a salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Încasările din TVA au crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. De asemenea, accizele au crescut (+13%) ca urmare a majorării accizei la motorin. Încasările din impozitul pe profit în luna aprilie au fost în creştere cu 7,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012. La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 9%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS