26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum se joacă asociaţiile cu banii proprietarilor?

Cum se joacă asociaţiile cu banii proprietarilor?

Proprietarii unui bloc din Craiova riscă să rămână fără apă caldă din cauza nepăsării acelora care îi reprezintă în asociaţia de proprietari (sau asociaţiile) din care fac parte. Ei îşi plătesc contravaloarea consumului de energie termică la o asociaţie, dar factura este transmisă de furnizor altei asociaţii, unde figurează ca mari datornici.

Blocul 41 A, scara 2, din Craioviţa Nouă apare în acte arondat la Asociaţia de proprietari nr. 9 „Constantin Brâncoveanu“, dar faptic din anul 2007, când asociaţia s-a împărţit în două, proprietarii îşi plătesc întreţinerea la altă Asociaţie. nr. 9 „George Enescu“. Acest lucru se întâmplă din cauza unei greşeli făcute de instanţa de judecată în redactarea actului de constituire, unde în loc de bloc „41 A, scara 2“ s-a trecut greşit „41A2“. A doua ciudăţenie este că la încheierea contractelor cu furnizorii, toţi au fost de acord să factureze consumul respectivului bloc pe adresa asociaţiei noi, mai puţin furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Craiova. Societatea continuă să factureze consumul de energie termică al locatarilor tot la vechea Asociaţie nr. 9 „Constantin Brâncoveanu“. „Noi ne-am despărţit de asociaţia veche în 2007, iar acest bloc a venit la noi. Dar s-a făcut o greşeală când ne-au dat hotărârea de la instanţă – în loc de 41 A, scara 2, au trecut împreunat 41A2. Acum avem pe rol altă cauză pentru lămurirea acestui lucru. Dar problema este că oamenii plătesc la noi şi ar fi păcat să se trezească fără apă caldă“, a spus Alexandru Neaga, administrator la Asociaţia nr. 9 „George Enescu“.

Unii cu factura, alţii cu banii

Cum stau, de fapt, lucrurile? SC Termo Craiova transmite factura cu contravaloarea consumului de energie termică al acestui bloc la Asociaţia de proprietari nr. 9 „Constantin Brâncoveanu“, administratorul de la Asociaţia nr. 9 „George Enescu“ cere celui de la Asociaţia de proprietari nr. 9 „Constantin Brâncoveanu“ să-i transmită facturarea în baza căreia să facă repartizarea pentru fiecare apartament. „Noi le solicităm celor de la «Brâncoveanu» să ne dea consumul pentru acest bloc. Oamenii vin şi plătesc la noi. Într-adevăr, factura este la ei şi banii la noi. Dar, cum ambele asociaţii au datorii la Termo, noi nu plătim factura curentă, ci mult mai în urmă“, explică casierul Asociaţiei nr. 9 „George Enescu“.
Nu este legal ce se întâmplă în aceste asociaţii, fiindcă Asociaţia nr. 9 „Constantin Brâncoveanu“ rămâne încărcată în contabilitate cu o factură pentru care nu încasează nici un leu. La rândul ei, Asociaţia nr. 9 „George Enescu“ rămâne în casierie cu o sumă de bani pentru care nu are un document justificativ. „Noi rămânem încărcaţi în contabilitate cu această factură pentru care nu încasăm. De aceea, am şi făcut în ianuarie 2013 o expertiză în care s-a concluzionat că ei ne-ar datora cam un miliard de lei. Am încheiat şi un protocol, dar nu sunt de acord să ne plătească. Plus că nu vor să preia acest bloc din cauza acestor penalităţi. Prin urmare, asociaţia a cerut să se întrerupă apa la acest bloc pentru că figurează cu datorii foarte mari“, a spus Maria Goreci, casieră la Asociaţia nr. 9 „Constantin Brâncoveanu“.
În concluzie, chiar dacă îşi plătesc factura la energie termică, proprietarii din blocul 41 A, scara 2, din Craioviţa Nouă figurează ca mari datornici în bazele furnizorului de căldură al oraşului, care are temei să dea curs solicitării venite din partea Asociaţiei nr. 9 „Constantin Brâncoveanu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS