9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrima secţie de cabluri de fibră optică a fost deschisă la Slatina

Prima secţie de cabluri de fibră optică a fost deschisă la Slatina

Fabrica de cabluri Prysmian din Slatina are 400 de angajaţi şi produce pentru marile companii de telecomunicaţii din Europa. 70% din producţie se exportă către mari companii de telecomunicaţii din lume.

Prysmian Group, producător de cabluri şi sisteme pentru energie şi telecomunicaţii, prezent în România din 2005 prin compania PRYSMIAN Cabluri şi Sisteme SA din Slatina, a inaugurat, ieri după-amiază, prima secţie de cabluri de fibră optică din România. Printre participanţii la acest eveniment s-au numărat ambasadorul Italiei, Diego Brasioli, premierul Victor Ponta, precum şi persoane din conducerea Grupului Prysmian din Italia şi autorităţi locale, respectiv oameni de afaceri din judeţul Olt.

„România este ţara cu cel mai mare potenţial economic din Europa“

Directorul executiv al Prysmian, Valerio Batista, a declarat că unul dintre motivele pentru care se află compania în România este acela al „costurilor competitive“: „România este ţara cu cel mai mare potenţial economic din Europa. Avem încredere în muncitorii români, iar motivele pentru care ne aflăm astăzi aici, în Slatina, sunt acestea: capabilitate, cunoştinţe solide, abilităţi ale muncitorilor români şi costuri competitive“.
Premierul Victor Ponta, prezent la eveniment, a declarat: „Vreau să mulţumesc companiei în numele celor 500 de angajaţi care au un venit, au un loc de muncă de înaltă calificare şi cred că este în acest moment datoria oricărui premier european sau din lume de a mulţumi celor care creează locuri de muncă. Aceste locuri de muncă se creează în urma unei investiţii financiare importante, într-un domeniu tehnologic extrem de ridicat, acolo unde compania este lider mondial – cabluri pentru telecomunicaţii, pentru transport de energie -, deci un domeniu de vârf, care în mod sigur are un potenţial de viitor extraordinar. Cred că este o mare şansă pentru Slatina şi pentru România să intre pe harta investiţiilor companiei Prysmian“, a declarat Victor Ponta.

70% din producţie se exportă

Compania are, în acest moment, aproximativ 400 de salariaţi. Numai secţia de fibră optică are o capacitate de producţie de 1,5 milioane de kilometri de cablu optic.
Reprezentanţii companiei susţin că, în viitor, se intenţionează să se dubleze producţia la Slatina, iar investiţiile totale să ajungă la 100 de milioane de euro, dar acest aspect depinde de cererea care va fi în industria de telecomunicaţii din Europa. 30% din producţia de cabluri se livrează pe piaţa internă, timp în care 70% din producţie merge la export, la clienţi importanţi din zona telecomunicaţiilor din Franţa, Italia, Marea Britanie şi transportatori de energie din Europa. La Slatina se produc cabluri de înaltă tensiune, cablaje pentru clădiri, dar şi din cele din cupru, pentru telecomunicaţii. Materia primă provine numai de la fabricile Prysmian din Italia şi Franţa, nu şi din România.
La noua secţie de producţie de fibră optică, totul este automatizat, fiind nevoie de 18 angajaţi pe tură. Se lucrează în trei ture.
Potrivit datelor din bilanţul contabil publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, compania avea 255 de angajaţi la sfârşitul anului 2011, o cifră de afaceri de 466,7 milioane de lei şi înregistrase o pierdere de 30,6 milioane de lei.

Cine este Prysmian

Prysmian Cabluri şi Sisteme SA din Slatina face parte din Grupul Prysmian, lider mondial în industria de cabluri şi sisteme pentru energie şi telecomunicaţii, care are 56 de fabrici în 21 de ţări şi şapte centre de cercetare şi dezvoltare în Europa, America de Nord, America de Sud. Grupul Prysmian are peste 12.000 de angajaţi la nivelul întregii lumi.
Compania a început producţia de cabluri de energie în anul 1973, când au fost puse în funcţiune primele capacităţi de producţie.
Prysmian Cabluri şi Sisteme SA este o fostă firmă a Grupului Pirelli, Pirelli România Cabluri şi Sisteme SA. În anul 2005, Grupul Pirelli a vândut întreaga afacere de cabluri de energie şi telecomunicaţii din lume grupului american Goldman Sachs, care a schimbat numele companiei în Prysmian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS