19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLiviu Dragnea: „Istoria nu ne va ierta dacă ratăm acest moment pentru realizarea regionalizării“

Liviu Dragnea: „Istoria nu ne va ierta dacă ratăm acest moment pentru realizarea regionalizării“

Regionalizarea este un adevărat proiect de ţară care nu poate avea culoare politică, iar actuala coaliţie de guvernare din România nu-şi poate permite să rateze acest moment pentru realizarea regionalizării pentru că istoria nu o va ierta, a declarat ieri vicepremierul Liviu Dragnea, la Bruxelles, după întrevederea cu preşedintele Comitetului Regiunilor (CoR), Ramon Luis Valcarcel Siso.
Ministrul român al dezvoltării regionale şi administraţiei publice a subliniat că regionalizarea este importantă şi în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, pentru că, odată înfiinţate regiunile, se va reduce birocraţia. „Dacă vor rămâne opt regiuni, de exemplu, în România, birocraţia se poate micşora de opt ori, pentru că vom transfera către regiuni, pe măsură ce ele vor fi acreditate, competenţele autorităţilor de management şi nu va mai fi nevoie pentru beneficiarii programelor europene să trimită toată documentaţia la Bucureşti, unde se adună grămezi şi grămezi de dosare de verificat, ceea ce înseamnă timp fizic“, a mai afirmat Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a convenit cu Ramon Luis Valcarcel Siso, asupra organizării mai multor dezbateri în România privind regionalizarea, respectiv a realizării unui parteneriat solid între ministerul pe care îl conduce şi CoR.
„În România trebuie să se reducă diferenţele de dezvoltare, pentru ca toţi cetăţenii români să aibă acces la un nivel minim de dezvoltare şi de civilizaţie. Din păcate, în România, de 23 de ani, sistemul administrativ a fost blocat. L-am moştenit aşa de dinainte de revoluţie şi am rămas cu el în aceeaşi formă. Regionalizarea are două obiective majore: să reducă decalajele de dezvoltare dintre zonele bogate şi cele sărace şi, în al doilea rând, să asigure servicii publice de calitate înaltă pentru fiecare român“, a mai afirmat Dragnea.
La rândul său, Ramon Luis Valcarcel Siso a spus că este foarte important să se asigure regiunilor atât competenţe, cât şi fonduri. „Fără sprijinul fondurilor UE, Spania, de exemplu, ar fi într-o situaţie foarte gravă. Suntem oricum în criză, dar imaginaţi-vă această criză fără fonduri UE, fără politica de coeziune“ a mai apreciat preşedintele CoR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS