22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriModexim şi Cerealcom angajează disponibilizaţi de la Cargill Podari

Modexim şi Cerealcom angajează disponibilizaţi de la Cargill Podari

http:http://www.youtube.com/watch?v=nwTqE4Z8ajU

Preşedintele Sindicatului Independent Olpo Podari, Emanuel Bulacu, Mihai Anghel, deţinătorul companiei Cerealcom, şi Marius Deca, prefectul de Dolj, au discutat ieri la sediul prefecturii soarta angajaţilor fabricii de ulei ce vor rămâne fără un loc de muncă în urma concedierilor colective din acest an.

Aproximativ 260 de angajați ai fabricii Cargill Oils Podari vor fi disponibilizați până la sfârșitul acestui an, după ce mărcile de ulei produse în Dolj au fost vândute de companie către Expur, care nu a preluat şi fabrica de la Podari. Primul val de concedieri va începe în luna iulie, când vor rămâne fără un loc de muncă 187 de persoane, pentru ca în luna decembrie fie concediaţi alţi 64 de oameni. Restul şi-au găsit serviciu în altă parte.
Liderul de sindicat al fabricii de ulei din Podari a declarat că s-a luat legătura cu mai multe societăți comerciale în vederea plasării personalului disponibilizat în acest an. „În prezent, mai funcţionează doar rafinăria, însă oamenii sunt toţi la serviciu. Am discutat despre posturile care se vor disponibiliza în luna iulie a acestui an. Aceste posturi le-am prezentat domnului director. Am luat legătura cu domnul Anghel pentru a vedea de ce posturi are nevoie. Am discutat, de asemenea, cu cei de la Confecții (Modexim – n.r.), unde ar putea pleca 70-80 de femei. Încercăm să le oferim oamenilor alternative. Unii dintre ei își caută și se pot angaja la alte societăți. Tocmai de aceea nu le-am comunicat încă oamenilor nimic până nu am promisiuni concrete de angajare“, a declarat Emanuel Bulacu, președintele Sindicatului Independent Olpo Podari.

Cerealcom va contacta oamenii pentru interviuri

Directorul Cerealcom, Mihai Anghel, a ţinut să infirme zvonurile conform cărora ar cumpăra fabrica din Podari. „Noi am luat act de faptul că un investitor străin a închis o fabrică la Podari şi sute de oameni vor rămâne fără un loc de muncă. Ne-am arătat deschiderea să le oferim unor oameni o alternativă la un contract de muncă. Vom prelua, cred, cel puţin 50 de persoane de la Olpo Podari. Ştim că a fost un colectiv de oameni serioşi, bine instruiţi. În perioada următoare, vom analiza lista de disponibilizări şi vom contacta oamenii pentru interviuri. Vom selecta personal în funcție de nevoile noastre“, a spus Mihai Anghel, managerul Cerealcom Dolj.

Modexim susţine că angajează mai mulţi oameni

Deşi liderul de sindicat de la Cargill spune că ar putea fi angajate la Modexim 70-80 de femei, managerul general al firmei de confecţii, Iuliana Dănişor, a precizat, pentru GdS, că va angaja mult mai multe persoane. „Aşa cum v-am mai spus, noi vom angaja sute de persoane, nu doar pe acestea care vin de la Cargill. Deocamdată, vom angaja oamenii care vin de la Podari pentru activitatea noastră actuală, dar pe viitor intenţionăm să extindem producţia pe încă un etaj şi atunci vom avea nevoie de mai mulţi oameni“, a spus Iuliana Dănişor, director general al Modexim SA Craiova.

Disponibilizaţii de la Cargill primesc 15 salarii compensatorii

Sindicaliştii au primit o notificare privind declanşarea concedierilor colective în fabrică, dar nu s-a comunicat şi data la care vor începe. Ei se aşteaptă să fie primul val de concedieri în iulie.
Indiferent dacă acceptă sau nu un loc de muncă la Modexim sau Cerealcom, persoanele disponibilizate colectiv de la Cargill Oils Podari vor primi cele 15 salarii compensatorii, conform negocierilor dintre conducere şi sindicat, susţine Emanuel Bulacu.
Faptul că persoanele ce vor fi disponibilizate de la Cargill vor primi salariile compensatorii negociate este confirmat şi de inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, Cătălin Mohora: „În prezent, persoanele de la Cargill Podari care îşi găsesc de lucru în altă parte beneficiază de salariile compensatorii stabilite cu compania, dar nu vor beneficia de ajutorul de şomaj“.
Cât despre locurile de muncă de la Modexim şi Cerealcom, decizia de angajare le aparţine muncitorilor disponibilizaţi. „Noi doar le oferim posibilitatea unui loc de muncă. Ei decid dacă merg la Modexim sau la Cerealcom, sau în altă parte. Noi doar îi îndrumăm, nu îi obligăm“, a explicat Bulacu.

Cargill a vândut brandurile şi liniile de producţie de la Podari

La începutul lunii februarie a acestui an, Cargill a anunţat că înstrăinează brandurile de ulei fabricate la Podari, Untdelemn de la Bunica şi Olpo, dar şi liniile de producţie către Expur, companie cunoscută în România pentru producţia de biodiesel din ulei de rapiţă. Noul investitor nu a preluat şi fabrica din Podari, motiv pentru care aceasta urmează să se închidă anul acesta. În prezent, dosarul tranzacţiei se află la Consiliul Concurenţei. Cargill speră ca instituţia să îşi dea acordul până în luna iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS