13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a deschis Târgul CONTEX dedicat Floriilor

S-a deschis Târgul CONTEX dedicat Floriilor

Un număr de 45 de firme din toată ţara, producători direcţi şi importatori, îşi expun colecţiile de primăvară la Craiova de ieri şi până duminică. Producătorii au explicat pentru GdS care sunt motivele pentru care participă periodic la acest târg, dar şi care sunt dificultăţile întâmpinate.

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj organizează ediţia de primăvară a Târgului de îmbrăcăminte şi încălţăminte CONTEX, numită simbolic „Sărbătoarea Floriilor“, deoarece evenimentul se desfăşoară de ieri şi până în ziua de Florii. Târgul s-a deschis ieri publicului larg, iar intrarea este liberă. Participarea de anul acesta a expozanţilor este mai numeroasă decât în anii anteriori. „Sunt prezentate toate colecţiile de primăvară ale producătorilor şi importatorilor prezenţi la târg. S-au înscris peste 45 de firme din toate colţurile ţării, din Argeş, din Constanţa, din Suceava, Iaşi, dar şi multe firme din Craiova“, a declarat directorul Direcţiei pentru Târguri şi Expoziţii din cadrul CCI Dolj, George Moţăţăianu.

Produse variate, preţuri nepiperate

La târg se găsesc articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, de la ţinute business, de seară, până la casual sau chiar articole sportive. Noutatea este că în această primăvară domină culorile vii în colecţiile expuse de firmele participante. Preţurile sunt accesibile. Pot fi găsite rochii între 50 şi 150 de lei, bluze cu preţuri între 40 şi 80 de lei, fuste cu 40-60 de lei, sacouri colorate la 120 de lei, accesorii, cum ar fi genţi de piele, bijuterii, încălţăminte din piele atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, lenjerie intimă etc.
Firmele participante vin din toate colţurile ţării, deoarece la astfel de târguri fac vânzări destul de bune, spun ele. Alţii au avut deja un eşec, dar mai încearcă a doua oară. „Venim din Bucureşti. Suntem atât producători, cât şi importatori. Mergem la aproape toate târgurile din ţară. Este a doua oară când venim la Craiova, dar la primul târg nu a fost un succes prea mare. Sperăm ca acum să vină lumea, pentru că avem preţuri deosebit de convenabile“, a spus Gabriela Marica, din Bucureşti.
„Sunt acceptabile preţurile, dar eu aş fi vrut să fie mai multă marfă, mai diversificată. Însă înţeleg că ăsta este locul şi nu pot fi mai multe firme aici“, a spus Sorin Poenaru, un vizitator, în vârstă de 30 de ani.

„Durerile“ producătorilor

Alţi producători au venit tocmai din Moldova pentru a-şi vinde marfa la Craiova. Gabriel Păucă vinde pantofi din piele. „Este 100% piele, doamnă, că eu nu fac din alt material!“, spune sigur pe el producătorul. „Eu vin tocmai de la Suceava, dar vin  în fiecare an la Craiova şi vând destul de bine, pentru că sunt preţurile destul de mici. 130 de lei pentru o pereche de pantofi din piele, cred că nu este foarte mult“, a spus Păucă.
Avantajele unui târg sunt substanţiale, marfa este vândută la preţ de angro, iar producătorul sau comerciantul câştigă în patru zile cât ar câştiga în câteva luni dacă ar vinde doar într-un magazin propriu.
Problemele producătorilor sunt şi altele, pe lângă cele legate de piaţă, şi anume, materiile prime de bună calitate (ţesăturile) nu se mai produc în România, iar firmele mici sunt obligate să se aprovizioneze de pe piaţa externă, dacă doresc să creeze produse deosebite. Daniela Dumitru este din Craiova şi participă de ani buni la târgurile organizate în Bănie, pentru că este membră a CCI Dolj. Are un atelier cu nouă angajaţi, în Brazda lui Novac. „Lucrăm doar pe serii mici de produse, pentru că schimbăm foarte des seriile, în funcţie de cerinţe. Noi facem totul: de la schiţă, la produsul finit. Lucrăm doar pe materiale foarte bune, pe bumbac şi vâscoză, dar ne ferim de poliester. Problema noastră cea mai mare este că nu mai avem producători de ţesături în ţară şi suntem nevoiţi să luăm totul de afară“, a mai spus Daniela Dumitru. Ea a adăugat că firma pe care o reprezintă, Look Model, a depus documentaţia la OSIM pentru înregistrarea mărcii „Coquette“. Daniela Dumitru spune că va participa în continuare la târguri de genul acesta, motivată fiind de faptul că: „Nouă ne merge bine la Craiova!“.

Reduceri pentru firmele membre CCI Dolj

Expozanţii fideli acestui târg, care au participat la trei ediţii consecutive, dar şi firmele care sunt membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj beneficiază de o reducere de 10% a tarifelor de expunere, susţine George Moţăţăianu. Tarifele sunt diferenţiate în funcţie de vadul comercial pentru care a optat expozantul, situându-se între 80 și 110 lei pe metrul pătrat, pentru toată perioada târgului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS