16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestiţii cu bani europeni

Investiţii cu bani europeni

http:http://www.youtube.com/watch?v=dEKeI2l7yGI

Noul campus al Facultății de Drept și Științe Administrative din Craiova, infrastructura rutieră din zona de nord-vest a Craiovei şi Centrul pentru dezvoltarea serviciilor şi afacerilor „Blue Wings“ sunt trei dintre proiectele realizate cu fonduri europene cu care ADR Sud-Vest Oltenia se poate lăuda. 

Reprezentanţii Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional şi Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia au prezentat ieri stadiul celor trei proiecte implementate cu finanţare europeană, dar şi o parte din proiectele viitoare. „Până pe 9 aprilie 2013, la sediul ADR Sud-Vest Oltenia au fost depuse 897 de proiecte pentru finanţare prin POR în valoare solicitată de 1,14 miliarde de euro, dintre care 300 de proiecte au fost respinse sau retrase de solicitant. Asistenţa nerambursabilă solicitată pentru cele 597 de proiecte rămase este de 908,19 milioane de euro. Dintre acestea, 445 de proiecte au fost contractate, în valoare solicitată de 586,08 milioane de euro, dintre care 22 de contracte au fost reziliate. 152 de proiecte se află în diferite etape de evaluare/precontractare. Toate aceste programe pentru Regiunea S-V Oltenia înseamnă foarte mult. Încercăm să obţinem noi proiecte pentru tineri, pentru a le facilita acestora şansa de a-şi deschide propria afacere. Încercăm, de asemenea, să stabilim un parteneriat pentru localităţile din jurul Dunării. Am hotărât ca acesta să se numească Oltenia Danubius. Ca şi noutate, pe 8 mai, la Calafat, vom organiza prima întâlnire în acest sens. Vom încerca apoi să obţinem proiecte pentru Oltenia de sub munte“, a menţionat Marilena Bogheanu, directorul ADR Sud-Vest Oltenia. Din decembrie 2012, a început depunerea cererilor de finanţare pentru sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe. Bugetul alocat pentru acestea este de 22,80 milioane de euro. Toate autorităţile locale din Regiunea Sud- Vest Oltenia sunt aşteptate să depună proiecte pentru solicitarea finanţării, însă până în prezent, doar Primăria din Slatina a depus solicitare de finanţare. Tot de la finalul anului trecut au fost depuse 53 de proiecte pentru crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic. Valoarea totală a proiectelor solicitate este de 109,15 milioane de euro.

Va urma Facultatea de Mecanică şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

Noul campus al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative realizat în cadrul proiectului „Reabilitarea campusului universitar mecanică- lucrări de schimbare de destinaţie a cantinei în bibliotecă, extindere clădire pentru asigurarea de spaţii de învăţământ şi facilităţi conexe“ se întinde pe o suprafaţă de peste 12.000 de metri pătraţi. Aulă, birouri pentru profesori, birouri secretariat, săli de curs, terasă circulabilă, un spaţiu destinat recreării şi petrecerii timpului liber pentru studenţi, cafeterie, laboratoare de informatică juridică, laboratoare de criminalistică şi medicină legală, spaţiu destinat reprezentanţilor facultăţii, bibliotecă sunt doar câteva din facilităţile campusului în care au fost investiţi 15 milioane de euro din fonduri europene. „Avem încă două proiecte ce vizează Universitatea din Craiova. Este vorba de un proiect iniţiat de Facultatea de Mecanică, de aproximativ 7,5 milioane de euro, pentru a reabilita şi extinde Căminul 8, clădirea veche a Facultăţii de Mecanică, iar alt proiect este cel pentru campusul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport“, a adăugat Marilena Bogheanu.

Din iunie vor începe lucrările la strada Toamnei

Reprezentanţii ADR Sud-Vest Oltenia au prezentat apoi proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere din zona de Nord-Vest a polului de creştere Craiova, în vederea fluidizării traficului în zona metropolitană“, care are ca obiective modernizarea a 102.109 mp suprafaţă carosabilă, reducerea timpului de călătorie în oraş prin descongestionarea şi fluidizarea traficului din zona menţionată. „Am modernizat infrastructura rutieră pe bulevardul Olteniei, bulevardul Tineretului, strada Amaradiei, strada Pelendava. A trebuit să ne corelăm cu alt proiect demarat de Compania de Apă, care în prezent realizează extinderea reţelei de canalizare pe strada Toamnei. Tocmai de aceea vom aştepta până la începutul lunii iunie, când aceştia vor termina lucrările, pentru a demara noi reabilitarea. Contracul a fost semnat în luna decembrie şi are o valoare de 37.367.966,18 lei“, a precizat Mihai Fetoiu, din cadrul Direcţiei de Elaborare şi Implementare Proiecte.

Un nou centru destinat întreprinderilor mici şi mijlocii, inaugurat la Craiova

Ieri a fost inaugurat Centrul pentru dezvoltarea Serviciilor şi afacerilor „Blue Wings“, construit pe o suprafaţă de 5.538 mp, cu o suprafaţă utilă de 4.932 mp, al fostului fotbalist Pavel Badea. „Ne aflăm după trei ani de lucru, în acest centru destinat întreprinderilor mici şi mijlocii din domeniul serviciilor: construcţii, arhitectură, telecomunicaţii, intermedieri în comerţ, asigurări etc. 40% din spaţii sunt deja închiriate. 80 de noi locuri de muncă vor fi oferite. Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 17,3 milioane de lei, din care 9,5 milioane de lei nerambursabili“, a spus Pavel Badea.
Programului Regio îi sunt alocate 4,4 miliarde de euro, din care 85% reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS