18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriHârburile, scoase de la impozit

Hârburile, scoase de la impozit

Fiscul municipal vrea să scadă de la impozitare mii de vehicule care nu mai există de cel puţin 15 ani

Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova a propus consiliului local să scoată din evidenţele fiscale mijloace de transport care nu mai există de mulţi ani. Prin această operaţiune, vor fi şterse şi restanţele la impozit pe care ar fi trebuit să le plătească deţinătorii oficiali ai acestor mijloace de transport inexistente.

O situaţie care trenează din 1999

Directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Ionel Petrescu, explică faptul că situaţia aceasta trenează încă din 1999, de când încasarea impozitelor pentru autovehicule a trecut de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) la administraţiile locale. În acel moment a fost predată administraţiei locale craiovene şi baza de date a proprietarilor de vehicule. Nimeni nu s-a obosit până acum să confrunte datele din evidenţele fiscale ale municipalităţii cu cele ale Serviciului de Evidenţa Persoanelor ori cele ale Serviciului de Înmatriculări, pentru a vedea dacă vehiculele şi proprietarii există sau nu.
„Rolurile fiscale respective au fost preluate de la DGFP Dolj în 1999, fără a exista un proces-verbal de predare-primire la acea dată. Întrucât documentele justificative sunt vechi – unele au peste 20 de ani -, nu se poate aloca un cod numeric personal respectivelor persoane, fapt ce rezultă din corespondenţa purtată de-a lungul anilor cu Serviciul Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor de la nivel local şi judeţean. Astfel, pe de-o parte se constată imposibilitatea identificării persoanei fizice înregistrate ca debitor în evidenţele fiscale, atât în bazele de date locale, cât şi în cele naţionale, dar şi pe teren, la ultimul domiciliu cunoscut. Pe de altă parte, la aceste roluri nu există în arhiva instituţiei dosare fiscale ale mijloacelor de transport respective. Mai mult, autovehiculele generatoare de debite fiscale nu figurează înregistrate nici în baza de date a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor. Iar în lipsa unui domiciliu al proprietarului, nu pot fi nici identificate în teren“, a declarat Ionel Petrescu.

Mobre şi IMS-uri inexistente

În urma unor discuţii care au început în octombrie 2012, în ultima lună a anului trecut s-a încheiat însă, un protocol cu cei de la Înmatriculări, iar în ianuarie anul acesta s-a trecut la „perierea“ evidenţelor Direcţiei de Impozite şi Taxe, prin compararea lor cu evidenţele înmatriculărilor. Aşa au ieşit la iveală mii de debite care nu erau reale.
Într-o asemenea situaţie, Direcţia Impozite şi Taxe Craiova a întocmit către Primăria Craiova un raport privind scoaterea din evidenţele fiscale a unor mijloace de transport şi scăderea debitelor aferente celor care nu pot face obiectul urmăririi şi executării silite. Acest raport – prin care se propune scăderea arieratelor municipalităţii cu suma de 5.746.665,19 lei – urmează să fie propus spre aprobare şi Consiliului Local Craiova, după cum se precizează într-un comunicat al municipalităţii.
„În evidenţele noastre figurau până acum mii de astfel de vehicule pentru care se calculau impozite şi penalităţi. Spre exemplu, erau sute de motorete Mobra, ori maşini de teren marca IMS sau Aro, pentru care nici nu se mai găsesc piese. De fapt, ele nici nu mai există, aşa că, în conformitate cu legislaţia actuală, am propus, printr-un raport temeinic fundamentat, această scădere din evidenţele fiscale, pentru a putea prevede un buget cât mai corect şi apropiat de realitate. Respectivele debite, care figurau drept neîncasate, trăgeau în jos Fiscul, neputând să previzionăm venituri din impozite cât mai apropiate de realitate“, a menţionat directorul Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS