28.1 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriSoldările au început mai devreme

Soldările au început mai devreme

În ultimele zile, vitrinele magazinelor din Craiova sunt invadate de afişe care anunţă că sezonul reducerilor a început, deşi termenul legal este 15 ianuarie. Reducerile la haine, încălţăminte, accesorii au loc de două ori pe an, între 15 ianuarie şi 15 aprilie, şi vara. Este perioada împătimiţilor de shopping, cu condiţia să mai fi păstrat bani în buzunar pentru achiziţionarea unor articole de îmbrăcăminte sau încălţăminte, după care au tânjit, dar nu şi le-au permis din cauza preţului.
Comercianţii trebuie să informeze, cu cel puţin 15 zile înainte, primăria în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea care este perioada în care efectuează vânzările de soldare. „La această dată, la Primăria Craiova au fost înregistrate şapte cereri din partea comercianţilor, în care aceştia îşi fac cunoscută intenţia de a efectua reduceri la produsele pe care le vând. Cinci au fost depuse încă de anul trecut, iar două au fost înregistrate în 2013“, a precizat Petrişor Albu, consilierul primarului Craiovei.
Reducerile la produsele de sezon încep de la 20% şi pot ajunge uneori şi la 60% – 70%.

Atenţie la reduceri!

Totuşi reprezentanții Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) atenţionează amatorii de chilipiruri că nu orice preţ redus este și preţul corect. „Cumpărătorul trebuie să se uite cu atenţie la preţ. Să vadă dacă pe etichetă este trecut vechiul preţ, dacă procentul cu care se reduce este trecut şi, implicit, și preţul rezultat în urma reducerii. Comerciantul este obligat să informeze corect cumpărătorul cu privire la reducerile pe care le efectuează“, a precizat Dan Vasile, reprezentantul OJPC Dolj.

Soldarea, diferită de promoţie

În paralel cu  vânzările de soldare, care vizează stocul de mărfuri sezoniere, comercianţii pot să recurgă şi la vânzările promoţionale. Acestea pot viza reduceri de preţ pentru orice produs. În timp ce vânzările de soldare pot fi efectuate numai în cursul a două perioade, având o durată maximă de 45 de zile, vânzările promoţionale pot fi efectuate oricând în timpul anului. De asemenea, dacă vânzările de soldare pot fi efectuate de comercianţi „în pierdere“, adică la un preţ egal sau mai mic decât costul de achiziţie, o asemenea practică este interzisă în cazul vânzărilor promoţionale.

Ce spune legea
„Vânzarea de soldare este orice vânzare însoţită sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea de soldare/soldări/solduri şi care, printr-o reducere de preţuri, are ca efect vânzarea accelerată a stocului de mărfuri dintr-o structură de vânzare cu amănuntul, în scopul reînnoirii sezoniere a sortimentului de mărfuri. Produsele care pot fi supuse soldării sunt articolele de îmbrăcăminte – articolele de blănărie-pielărie, confecţiile, tricotajele, inclusiv lenjeria -, ţesăturile, marochinăria, încălţămintea şi articolele sezoniere de sport-turism, precum şi alte produse care vor fi stabilite prin norme ca făcând parte din categoria produselor sezoniere“, art. 24, OG nr. 99/2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS