Fondurile nerambursabile accesate în perioada 2007 – 2013 încep să schimbe faţa oraşului: peste 48 de milioane de euro de la UE, la care se adaugă fonduri guvernamentale şi cofinanţarea locală, sunt investite în câteva proiecte de anvergură.
Anul 2013 va marca demararea unor noi investiţii importante în municipiul Craiova, cu finanţări nerambursabile de zeci de milioane de euro. Unul dintre cele mai importante proiecte realizate de precedenta administraţie a oraşului este cel privind reamenajarea centrului istoric al municipiului, printr-un proiect european realizat în 25 de luni, în valoare totală de 16,8 milioane de euro, din care municipalitatea va suporta o cofinanţare de 3,5 milioane de euro. Zona delimitată de străzile A.I. Cuza (N), Mihail Kogălniceanu şi Eugeniu Carada (S), Arieş (E) şi Nicolăescu-Plopşor (V) va deveni pietonală, în acest perimetru fiind incluse 11 străzi: Nicolăescu-Plopşor, Theodor Aman, Panait Moşoiu, Fraţii Buzeşti, Romain Rolland, România Muncitoare, Traian Demetrescu, Olteţ, Lipscani, Dreptăţii, precum şi aleea România Muncitoare. Zona de intervenţie are 12,5 hectare, lucrările constând în modernizarea a 2,3 hectare de spaţii publice urbane (străzi şi trotuare) şi 0,1 hectare de spaţii verzi. Strada Lipscani va deveni o zonă de activităţi expoziţionale, târguri şi alte evenimente artistice, culturale şi sportive. În zonă vor fi amenajate şi două pieţe, Buzeşti şi Femina, toată zona urmând să fie supravegheată de 42 de camere video. Aria reabilitată va cuprinde fântâni arteziene, jardiniere mobile, mobilier urban, băncuţe, corpuri de iluminat stradal cu lampadare, toalete publice, gazon, arbori etc. Deoarece clădirile din zona istorică sunt proprietăţi private, primăria nu poate investi bani publici pentru reabilitarea lor. Una dintre soluţiile la îndemâna administraţiei oraşului ar fi acordarea de facilităţi la plata taxelor şi impozitelor locale proprietarilor dispuşi să investească bani în renovarea clădirilor. Alt proiect important ar fi construirea unei parcări subterane în zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Proiectul parcării subterane are un buget total de 84,4 milioane de lei (19 milioane de euro), din care finanţarea nerambursabilă din partea UE este de 18,6 milioane de euro. Prin această investiţie, vor fi create 619 locuri de parcare, din care 586 pentru autoturisme şi 33 pentru motociclete. Autorităţile vor să încurajeze utilizarea autovehiculelor electrice, prin instalarea de prize pentru 240 de locuri de parcare. De asemenea, eficienţa energetică va fi promovată printr-un sistem de iluminat inovator. Suprafaţa construită desfăşurată a parcării va fi de peste 17.000 mp şi vor fi create 15 locuri de muncă.
Centrul multifuncţional ar putea fi inaugurat până la sfârşitul anului
La sfârşitul anului 2012, Primăria Craiova a semnat contractul de execuţie pentru modernizarea a două tronsoane ale liniei de tramvai, în cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii de transport în comun pentru fluidizarea traficului forţei de muncă între cele două platforme industriale ale Polului de creştere Craiova“. Tronsonul de 1,6 km, pe porţiunea între Podul Electroputere şi strada Caracal, a fost adjudecat de SCT Bucureşti, în timp ce reabilitarea porţiunii cuprinse între bulavardul Nicolae Titulescu, strada Calea Severinului şi accesul la Depoul de tramvaie (11 km) va fi executată de Mari-Vila Com SRL Bucureşti. Proiectul, cu o valoare totală de 60,2 milioane de lei şi o durată de implementare de 34 de luni, mai include realizarea unui „sistem pentru managementul traficului“ pe Calea Bucureşti – bulevardul Nicolae Titulescu – strada Severinului. Sistemul se referă la managementul traficului pentru 16 intersecţii (stâlpi de semafoare, semafoare, automat pentru dirijarea circulaţiei, bucle inductive de detecţie trafic, semnalizare rutieră etc.). Proiectul are o valoare de 13,6 milioane de euro, din care 260.000 de euro de la bugetul local, 4,5 milioane de euro din bugetul naţional şi 8,8 milioane de euro de la UE. Tot în acest an, va fi inaugurat un alt proiect important, centrul multifuncţional din cartierul Romaneşti, investiţie ce se ridică la 19,7 milioane de euro, din care 7,5 milioane de euro suportate de UE. Centrul multifuncţional va cuprinde, printre altele, un pavilion expoziţional de 5.000 mp, spaţii expoziţionale în aer liber în suprafaţă minimă de 2.500 mp, birouri de informaţii comerciale, de consultanţă în afaceri, spaţii de depozitare, săli de întruniri, o sală de conferinţe de 50 – 100 de locuri şi un centru modern de presă. Pavilionul expoziţional este comparabil, ca mărime, cu pavilionul central al Romexpo din Bucureşti. Termenul de finalizare era fixat pentru sfârşitul anului 2013, însă constructorii au promis că vor termina lucrarea în avans.