24.4 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriEvoluţia pieţei de capital - o reflexie a economiei

Evoluţia pieţei de capital – o reflexie a economiei

Într-un an în care au avut loc multe schimbări în economie şi pe piaţa de capital, Bursa de Valori Bucureşti rămâne într-o oarecare expectativă şi în 2013. Temperarea mişcărilor de pe scena politică pare să fi liniştit şi investitorii de pe Bursă. În plus, după o evoluţie galopantă în 2012, pe final de an moneda naţională s-a întărit în raport cu euro.

Piaţa de capital este o reflexie a economiei. Bursa anticipează, practic, viitoarele mişcări din economie pe o perioadă scurtă sau medie de timp. În ciuda faptului că, în 2012, Bursa a fost cuprinsă de apatie generală, iar în partea a doua a anului tranzacţiile s-au împuţinat covârşitor, acesta a fost un semnal că investitorii sunt în expectativă şi nu mai fac mişcări bruşte cu acţiunile din portofoliu, ci aşteaptă, parcă, un semnal de la economie. În ciuda rulajelor mici de pe Bursă şi a anului electoral, cei mai importanţi indici bursieri au avut o evoluţie pozitivă, iar cele mai lichide acţiuni au urcat. La începutul lui decembrie 2012, comparativ cu ianuarie 2012, indicele BET-FI  (indicele care reflectă evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a Fondului Proprietatea) a urcat cu 25,70%, conform unei analize realizate de societatea de servicii de investiţii financiare Interdealer Capital Invest.

Bursa, afectată de mari mişcări

În 2012, ridicarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% nu a produs acea revigorare a pieţei de capital la care se aşteaptă majoritatea investitorilor. Apatia a continuat şi după ce s-a modificat legea care le permitea investitorilor deţineri de până la 5% la societăţile de investiţii financiare. În cazul câtorva dintre societăţile de investiţii financiare s-au schimbat conducerile după ridicarea pragului deţinerilor la 5%, în sensul că au preluat „frâiele“ adevăraţii investitori cu cele mai mari deţineri. Dar, în ansamblu, această măsură legislativă nu a produs mişcările aşteptate pe Bursă. Brokerii spun că acţionarii şi-au îndreptat atenţia şi se concentrează în continuare mai mult pe dividendele care se vor acorda de către societăţile de investiţii financiare, aferente anului 2012.

Insolvenţa Hidroelectrica, surpriza surprizelor!

Decizia guvernului de a introduce în insolvenţă cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, a fost o mişcare care a produs valuri pe mai multe paliere din economie. Tendinţa statului de a renunţa la „băieţii deştepţi“ din energie a lovit şi acolo unde statul nu se aştepta: pe piaţa de capital, la cotaţiile Fondului Proprietatea (FP). „Insolvenţa Hidroelectrica a luat prin surprindere piaţa bursieră, pe termen scurt emitentul FP fiind afectat prin scăderea cotaţiei pe Bursă. Însă, gândind pe termen lung, investitorii au înţeles că insolvenţa a fost cerută pentru a reorganiza activitatea companiei şi pentru a lua măsuri spre a eficientiza activitatea şi profitul acesteia. Măsurile luate până acum de compania care se ocupă de eficientizarea activităţii Hidroelectrica au dat un impuls pozitiv cotaţiei FP. În prima parte a anului 2013 se aşteaptă ieşirea din insolvenţă“, a declarat George Popa, broker la Interdealer Capital Invest.

Listarea companiilor de stat, o gură de oxigen

Listarea Transelectrica a fost surpriza plăcută a anului 2012. Oferta iniţiată de statul român a fost suprasubscrisă în câteva ore de la lansare. Însă euforia nu a durat prea mult. Investitorii au căutat profitabilitatea, stabilitatea. „Din păcate, după vânzarea pe Bursă a 15% din Transelectrica, cotaţia a suferit o depreciere. Rezultatele financiare ale companiei pe anul 2012 (profitul net a scăzut foarte mult faţă de anul 2011) şi lipsa investitorilor mari (din cauza condiţiilor macroeconomice globale şi interne) au făcut ca şi cotaţia acţiunii să intre pe o pantă descendentă după terminarea ofertei“, a mai spus brokerul citat.

Ce aşteptări sunt în 2013?

În 2013 erau aşteptate privatizările anunţate la companiile de stat, în special cele din sectorul energiei: Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica. Aceste privatizări au fost asumate de politic în negocierile cu FMI, dar guvernul încă nu a anunţat clar ce intenţii are cu aceste companii. Până acum, guvernul nou instalat şi-a manifestat intenţia de a amâna privatizările marilor companii de stat, programate a fi scoase la vânzare în 2013, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti. Pachetele de 10-15% din acţiunile marilor companii de stat ar fi trebuit să fie scoase la vânzare în cel mai transparent mod cu putinţă: pe piaţa de capital. În 2012 au existat voci care au spus că vânzarea activelor statului într-o perioadă tulbure din punct de vedere economic ar conduce la preţuri mici ale activelor statului. Totuşi, vânzarea pe Bursă de pachete minoritare ale unor companii precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi altele ar aduce la buget circa un miliard de euro, potrivit estimărilor celor de la Fondul Proprietatea, care deţine participaţii la multe dintre companiile citate. De asemenea, pentru olteni ar putea fi interesantă privatizarea Complexului Energetic Oltenia (CEO), dacă aceasta se va produce în 2013, aşa cum anunţase inițial guvernul.  FMI criticase România, în repetate rânduri, pentru eşecul privatizării unor companii de stat care încetinesc economia şi ieşirea din recesiune.
Cu sau fără privatizări, în anul 2013, investitorii de pe piaţa de capital vor fi cu ochii pe companiile profitabile. „Pe Bursă, în prima parte a anului, investitorii vor avea în vedere societăţile ce oferă un randament al dividendului cu mult peste dobânda bancară. În a doua jumătate a anului, probabil evoluţia Bursei va fi influenţată de programele anunţate de noul guvern, dacă acestea vor fi puse în practică“, a explicat brokerul George Popa, de la societatea de servicii de investiţii financiare Interdealer Capital Invest.

Un euro mai slab şi un leu mai puternic, pe final de an
Imediat după încheierea alegerilor parlamentare în România, leul a început să se întărească în raport cu moneda europeană. Acalmia de pe scena politică a temperat şi piaţa valutară. În plus, cererea de valută nu a mai fost exagerat de mare pe final de an. Dacă, pe 12 decembrie, cursul oficial era de 4,5317 lei pentru un euro, pe data de 24 decembrie, în ajun de Crăciun, Banca Naţională a României (BNR) cotase euro în scădere vertiginoasă, la 4,4231 lei pentru un euro. La începutul anului 2013, leul şi-a continuat aprecierea faţă de euro. Ieri, 3 ianuarie, cursul oficial anunţat de BNR a fost de 4,4153 lei pentru un euro.
Dacă trendul întăririi monedei naţionale se menţine şi în 2013, atunci presiunea inflaţionistă va fi diminuată considerabil. Totuşi, analiştii câtorva bănci comerciale care activează în România anticipează că leul se va situa anul acesta la un nivel între 4,55-4,6 lei pentru un euro.

Evoluţia indicilor bursieri în decembrie 2012, comparativ cu începutul anului*
Indice    Început an    Preţ în decembrie    Evoluţie (%)
BET             4,337                      4,757             9.68%
BET-C          2,621                       2,593           -1.08%
BET-FI        19,342                     24,312          25.70%
ROTX           8,039                       9,651          20.06%
BET-XT           406                         453           11.74%
BET-NG           612                         583           -4.78%
BET-BK           941                         999            6.21%
RASDAQ-C   1,580                       1,416         -10.36%
RAQ-I              909                         181          -80.11%
RAQ-II          1,992                       1,571          -21.13%
*Date furnizate de Interdealer Capital Invest şi realizate la începutul lunii decembrie 2012

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS