5.4 C
Craiova
sâmbătă, 29 februarie, 2020
Acasă Bani & Afaceri Se scumpesc gazele

Se scumpesc gazele

-

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va creşte din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, a anunţat, ieri, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la finele lunii iunie un calendar de creştere a preţurilor care însă nu includea pentru anul în curs vreo modificare a tarifelor.
„Foile de parcurs pentru gaze şi electricitate nu s-au devansat (…). Există un mecanism în România, o formulă, care arată că în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. Acestă formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea preţurilor la gaze în raport cu creşterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Aceasta reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut“, a afirmat Der Vrijer.
Datele anunţate de ANRE în iunie arată că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor, cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS