18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât te costă să foloseşti internet banking

Cât te costă să foloseşti internet banking

Poţi să stai acasă sau la sediul firmei şi să achiţi facturi de utilităţi sau către furnizori fără să te mai deplasezi la bancă. Eviţi aglomeraţia, deplasările la sediul băncii, hârţogăria, dar confortul are un preţ. Aflaţi din GdS cât costă să faceţi plăţi direct din contul dumneavoastră printr-un dispozitiv numit token.

Persoanele fizice care trebuie să meargă lună de lună să achite factura la energie electrică, la gaze, furnizorul de cablu şi telefonie fixă şi mobilă sau firmele care trebuie să plătească facturile către furnizorii de servicii şi/sau de mărfuri pot să facă lucrul acesta din faţa computerului. Tranzacţiile prin e-banking au luat amploare în ultima perioadă, tocmai pentru că serviciul permite ca utilizatorul să stea comod în fotoliul de acasă sau de la firmă şi să plătească direct din cont ceea ce are de achitat. Avantajele sunt multiple. Nu mai depinzi de programul băncii şi nu te mai deplasezi la casieriile furnizorilor de utilităţi. Îţi faci tranzacţiile după propriul program. Indiferent de locul în care te afli, în ţară sau în străinătate, eşti în contact permanent cu banca 24 ore din 24, șapte zile din șapte. Serviciul este important în special pentru agenţii economici care au multe plăţi de făcut, iar pentru fiecare ordin de plată ar trebui să dea fuga la bancă. Dar cât de sigure sunt tranzacţiile efectuate prin e-banking?

Tokenul generează un cod unic

Tot ce îţi trebuie pentru astfel de plăţi este un dispozitiv numit token, pe care îl procuri de la banca la care ai deschis contul curent. Majoritatea băncilor care au servicii de e-banking oferă gratuit tokenul şi îl schimbă dacă în interval de doi ani se deteriorează. Bancherii spun că tranzacţiile prin e-banking sunt foarte sigure. Dar iată cum se derulează o tranzacţie de la distanţă. Utilizatorul primeşte acest token şi îşi stabileşte o parolă pe care doar el o ştie. În momentul în care face o plată de acasă, din faţa computerului, utilizatorul introduce parola la token, iar acesta generează un cod. Codul cu pricina este introdus pe site-ul băncii şi astfel, clientul are acces la contul său curent. Efectuează plata unei facturi şi iarăşi foloseşte tokenul. În cazul firmelor, ordinul de plată trebuie semnat, tot cu ajutorul codului generat de token, care, în acest caz, ţine loc de semnătură electronică. Odată introdusă pe un ordin de plată on line, banca deja preia operaţiunea şi efectuează plata în contul indicat de dumneavoastră. În felul acesta, pot fi efectuate oricât de multe plăţi de acasă sau de la firmă.

Comoditatea costă

Chiar dacă băncile vă dau tokenul gratis şi spun că nu se plăteşte nici un ban pentru dispozitivul în sine, totuşi un astfel de serviciu de internet banking nu este lipsit de costuri, care diferă de la o bancă la alta. De exemplu, la BCR, orice operaţiune intrabancară (adică dacă clientul către care faceţi plata are conturile la aceeaşi bancă), comisionul este de doi lei pentru fiecare ordin de plată, iar pentru întreg serviciul se mai plătesc trei lei pe lună. Persoana care foloseşte serviciul mai plăteşte şi administrarea contului curent. În schimb, este comision zero pentru plata facturilor către furnizorii care au o convenţie cu banca etc. Companiile trebuie să scoată mai mulţi bani din conturi pentru servicii de internet banking. La CEC Bank, de exemplu, abonamentul la internet banking este, pentru firme, de zece lei pe lună, la care se adaugă administrarea contului curent de nouă lei, iar pentru ordinele de plată interbancare se percep 3,95 lei pentru fiecare tranzacţie.

Cum obţineţi un token

Orice client al unei bănci care oferă servicii de e-banking poate merge la sediile băncilor, unde să semneze documentaţia (contractul) pentru preluarea tokenului. Bancherii spun că dispozitivul este primit pe loc, iar accesul la serviciul respectiv se face instantaneu. Obligaţia persoanei fizice sau juridice care doreşte să utilizeze internet banking este aceea de a deţine un cont curent la banca respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS