Pentru prima dată în ultimii ani, şeful de la SIF Oltenia este „bătut“ la veniturile salariale de un întreprinzător local. Aflaţi din GdS cine se situează în rândul primilor zece miliardari în lei vechi din judeţ, care au obţinut anul trecut sume colosale din câştiguri salariale reale, declarate la stat.
Un „drumar“ din Craiova deţine recordul absolut pe judeţ în ceea ce priveşte salariul net încasat anul trecut. El îl depăşeşte pe preşedintele Consiliului de Administraţie de la SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, care în anul de criză 2011 ar fi încasat nici mai mult, nici mai puţin decât 1.151.580 de lei, adică 95.965 de lei pe lună. În ciuda faptului că investiţiile financiare nu mai sunt ce au fost în urmă cu câţiva ani, tocmai acest domeniu de activitate a adus un salariu de aproape un miliard de lei vechi pe lună, câştigat, cel mai probabil, de către şeful SIF Oltenia. Situaţia este oarecum schimbată faţă de topul salariilor realizat anul trecut (pentru veniturile din 2010), când pe primele trei locuri erau persoane care obţineau salarii din investiţii financiare, iar pe locul patru era o persoană cu un venit uriaş din industria auto. Din topul pe anul acesta au dispărut două persoane ce obţineau venituri din investiţii financiare, precum şi managerul care câştiga o grămadă de bani din industria auto, cel mai probabil de la Ford. În schimb, au intrat în top mai mulţi agricultori, adică manageri de companii care desfăşoară activităţi în agricultură sau care au PFA în domeniul agricol. Anul acesta, lista primelor zece persoane fizice cu venituri uriaşe cuprinde şi un notar.
Cum este să câştigi câte un BMW pe lună?
Cifrele furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, la solicitarea GdS, arată că venitul uriaş din investiţii financiare a fost depășit de salariul unui om de afaceri. El controlează două firme, una având domeniu de activitate „Construcţii de drumuri şi autostrăzi“, iar cea de-a doua are ca obiect principal de activitate, după clasificarea CAEN, „Fabricarea de produse din materiale nemetalice“. O singură persoană din Craiova se încadrează descrierii sumare prezentate de Fisc. Acest manager a câştigat anul trecut pe cele două firme exact 1.757.688 de lei, adică 146.474 de lei pe lună. Exprimat în euro, venitul net lunar al întreprinzătorului craiovean este de aproximativ 32.000 de euro sau, altfel spus, omul de afaceri şi-ar permite să-şi cumpere o maşină de lux în fiecare lună. Contactat de GdS, deţinătorul salariului de 32.000 de euro pe lună a dorit să nu îşi dezvăluie identitatea, din motive lesne de înţeles. Totuşi, el a explicat, uşor ironic, cum este să câştigi echivalentul unui BMW pe lună. „Am luat această decizie de a-mi declara un salariu mare anul trecut, pentru că am vrut să bat recordul pe judeţ şi am vrut să ajut şi statul român cu ceva, să plătesc un impozit mare la stat, pentru că nu ne ia suficienţi bani din impozite (…) A fost o formulă de ajutorare a bugetului de stat“, a spus L.C. râzând. Omul de afaceri a adăugat, lăsând gluma la o parte: „Încurajez toţi oamenii de afaceri să îşi declare salariile reale la stat, încurajez managerii ca, decât să facă evaziune fiscală sau să-şi ducă firmele în afară, prin diverse paradisuri fiscale, mai bine să aibă salariu corect în România şi să plătească statului român. În felul acesta, banii se pot întoarce la noi toţi“. Managerul craiovean a mai spus că nu ţine banii în casă, ci îi investeşte în diverse lucruri şi sub diverse aspecte.
Petrolul, agricultura şi oltenii
Locul al treilea în top este deţinut de o persoană care activează la o companie în domeniul „Activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale“, iar venitul său anual depăşeşte 601.000 de lei. Persoana în cauză pleacă acasă cu 50.083 de lei net în fiecare lună. O astfel de firmă cu sediul în Dolj poate fi doar Foraj Sonde SA. Locul patru pe judeţ, din punct de vedere al salariului declarat în acte, îl deţine Mihai Anghel, care controlează compania Cerealcom. El a câştigat anul trecut 608.047 lei pe tot anul. În topul veniturilor nete obţinute în 2011 figurează şi un notar public, cu 428.273 de lei. Pe locul şase, cu un venit net de 401.389 de lei, se situează un manager care deţine o companie care face şi producţie, şi comerţ. Pe locurile şapte şi opt în topul salariaţilor din Dolj se situează două persoane cu afaceri în agricultură, ale căror venituri anuale au fost de 278.280 de lei, respectiv 276.691 de lei. Pe locul nouă se situează o persoană care are o afacere în domeniul „Lucrări şi instalaţii electrice“, cu un venit de 273.710 lei. Cu 271.020 de lei pe an, încă un agricultor încheie topul realizat anul acest de către Fiscul doljean.
Top 10 venituri salariale pe 2011
Venit net realizat Domeniu de activitate
1) 1.757.688 de lei „Construcţii de drumuri şi autostrăzi“
2) 1.151.580 de lei Investiții financiare
3) 601.000 lei „Activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale“
4) 608.047 de lei „Agricultură“
5) 428.273 de lei Notar public
6) 401.389 de lei „Producţie-comerţ“
7) 278.280 de lei „Agricultură“
8) 276.691 de lei „Agricultură“
9) 273.710 lei „Lucrări şi instalaţii electrice“
10) 271.020 de lei „Agricultură“