10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn patru ani, Vlasov a cheltuit peste 5,3 milioane de euro din banii CCIR

În patru ani, Vlasov a cheltuit peste 5,3 milioane de euro din banii CCIR

Anul trecut, a cheltuit în fiecare zi lucrătoare 10.000 de euro, cu 92% mai mult decât preşedintele României într-o lună. Preşedinţi ai Camerelor de Comerţ Judeţene spun că printre extravaganţele „reformatorului Sistemului Cameral“ se numără automobilele exclusiviste (Rolls-Royce, Range Rover, Mercedes) şi clubul la dispoziţia sa…

În perioada 2008-2011, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, a cheltuit, prin „fondul la dispoziţia preşedintelui“, aproape 5,4 milioane de euro, ceea ce înseamnă, în medie, aproximativ 10.000 de euro pentru fiecare zi lucrătoare, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de Ion Brănescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş, CCIR, Camerelor de Comerţ şi Industrie Judeţene şi Uniunii Camerelor Bilaterale. „Știm cu toţii cum am fost atraşi în 2008 să votăm un buget la dispoziţia Biroului de Conducere al Camerei Naţionale (care avea atunci un scop bine definit), buget care a trecut apoi la dispoziţia şi în folosul preşedintelui Camerei Naţionale, respectiv un buget de aproximativ 135.000 de euro. În anul 2009, necesităţile d-lui Vlasov au crescut fabulos şi fondul la dispoziţia sa a ajuns la 1.500.000 de euro; anul 2010 i-a adus 900.000 de euro, iar anul 2011 i-a adus 2.850.000 de euro, adică un total, până la sfârşitul anului 2011, de 5.385.000 de euro“, se arată în scrisoare.
Potrivit acesteia, deşi Camera Naţională a înregistrat anul trecut o pierdere de 5 milioane de lei, preşedintele Vlasov a cerut pentru anul în curs un fond la dispoziţia sa de 11 milioane de lei (aproximativ 2,6 milioane de euro), „cerere aprobată într-un mod iresponsabil de către Adunarea Generală“.
Mai mult, potrivit şefului CCI Argeş, „acoliţii d-lui Vlasov au aprobat în Adunări Generale anterioare şi exonerarea de răspundere pentru felul în care sunt folosiţi aceşti bani, adică să nu fie justificată folosirea lor nici în faţa forurilor de conducere (Adunarea Generală, Colegiul de Conducere, Biroul de Conducere), nici cu documente contabile“. „Mai mult decât atât, în anul 2011, Adunarea Generală a aprobat un fond de 6 milioane de lei, dar, neajungându-i, dl Vlasov, prin diverse manevre interne, şi-a dublat suma aprobată ajungând la 12 milioane de lei, o medie de aproximativ 227.000 euro/lună“.

Vlasov recunoaşte că a cheltuit banii

Un grup de preşedinţi de Camere Judeţene a sesizat aceste nereguli şi s-a opus descărcării de gestiune pentru anul 2011 şi aprobării bugetului pentru anul 2012, întrebându-l „la ce a folosit aceste sume incredibile, cum şi-a permis să dubleze fondul la dispoziţia sa pentru anul 2011 fără aprobarea prealabilă a Adunării Generale“. Răspunsul a fost în bătaie de joc: „I-am cheltuit“, „nu îmi aduc aminte cu ce, dar, dacă vreţi să ştiţi mai mult, vă pot spune într-o discuţie privată la o cafea“. La întrebarea cum a putut să ridice din casierie şi din bancă aceste sume colosale, răspunsul a fost „cu referate care făceau referire la aprobarea fondului de către Adunarea Generală“, se mai arată în scrisoarea preşedintelui CCI Argeş.
Un calcul simplu arată că media pe zi lucrătoare a banilor cheltuiţi anul trecut (2,85 milioane de euro) este de 10.000 de euro, respectiv „33% din veniturile totale ale Camerei Naţionale pentru anul 2011“. „Pentru a vă face o imagine a veniturilor altor preşedinţi, vă fac o exemplificare. Preşedintele nou ales al Franţei are un venit de aproximativ 14.000 euro/lună; cancelarul german, cel mai puternic lider european, Angela Merkel, are un venit lunar de 17.000 de euro (după ultima creştere cu 900 de euro); preşedintele României are un venit lunar de 5.700 de lei – aproximativ 1.300 de euro (adică 7,7% din venitul pentru o zi al d-lui Vlasov). Asta da reformă a «Sistemului Cameral de tip Vlasov», la care, pentru o mai bună înţelegere, trebuie adăugate extravaganţele şi poftele nobile ale reformatorului: automobilele exclusiviste (Rolls-Royce, Range Rover, Mercedes), clubul la dispoziţia sa… şi aşa mai departe“, se arată în documentul remis CCIR, Camerelor de Comerţ Judeţene şi Uniunii Camerelor Bilaterale.
„E foarte interesant de urmărit situaţia societăţilor comerciale proprietate ale Camerei Naţionale, care au ajuns în stare de semifaliment, sub patronajul direct al „reformatorului Sistemului Cameral“, a completat Ion Brănescu, preşedintele CCI Argeş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS