11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltchim ar putea fi privatizat până la finele lunii iulie

Oltchim ar putea fi privatizat până la finele lunii iulie

Combinatul Chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea ar putea fi privatizat până la sfârșitul lunii iulie, a declarat, sâmbătă seară, directorul general al societății, inginerul Constantin Roibu. „Anunțul pentru privatizarea pachetului de 54,8% pe care îl deține statul la Oltchim a fost deja publicat. Cei care doresc să cumpere pachetul de acțiuni au  la dispoziție 30 de zile pentru a-și pregăti documentarea, iar cei care doresc reintegrarea cu rafinăria de la Pitești trebuie să ia legătura cu Petrom pentru a o cumpăra. După ce vor face documentarea, potențialii investitori vor depune ofertele, iar pe baza acestora MECMA face caietul de sarcini pentru licitația finală. În acest timp se face conversia creanței AVAS în acțiuni. Procesul de conversie poate dura deci vreo trei luni și după asta se va trece efectiv la licitația finală. La finele lunii iulie, Oltchim ar fi privatizat“, a declarat Roibu la un post de televiziune local, potrivit Agerpres. Roibu spune că în procesul conversiei creanțelor în acțiuni, prețul pe acțiune va avea o valoare nominală de 0,1 lei, în timp ce pe bursă valoarea unei acțiuni este de 1,2-1,3 lei.

Trei investitori interesaţi

Referitor la privatizare, Roibu a declarat că trei investitori au părut interesați de societatea vâlceană: „Este vorba de o companie din Rusia, una din Emiratele Arabe și un fond. Din punctul meu de vedere, un fond de investiții intră pentru trei-cinci ani. Interesul lor nu este să investească mult, ci atât cât să pună societatea pe profit și apoi să vândă. Un investitor strategic din Rusia sau Emirate are rezerve de țiței proprii. Prin conductele care leagă Piteștiul de Marea Neagră intră țiței la rafinărie, prelucrezi apoi prin petrochimie, produci produse petrochimice în România, adică direct în UE. Pe când dacă produci acolo, în Rusia sau Emirate, produse petrochimice, trebuie să plătești taxe vamale ca să intri cu ele în UE. Repet, am încredere într-un investitor care negociază cu Petrom și pentru preluarea rafinăriei, de fapt asta este garanția că Oltchimul ar intra pe mâini bune. Unul care vrea doar Oltchimul s-ar putea să vrea doar să-l taie“.
 
100 de milioane de euro, valoarea Oltchim
 
Potrivit managerului general, valoarea combinatului este de aproximativ 100 de milioane de euro: „Trebuie spus că în acest moment Oltchim are toate taxele către stat achitate. Dacă cineva va cumpăra Oltchim cu petrochimia de la Pitești și cu rafinăria de la Petrom, ar putea ajunge la o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de euro, adică o creștere a PIB-ului cu 2%. Din 1992 și până acum, au fost investite la Oltchim 400 de milioane de euro. În 1992, cifra de afaceri a combinatului era de 76 de milioane de euro, iar în 2008, cifra de afaceri era de 528 de milioane de euro. Deși am funcționat în ultimul an numai cu o parte din instalații, tot am avut o cifră de afaceri de 390 de milioane de euro“. Managerul combinatului a mai declarat că între Pitești – Râmnicu Vâlcea – Craiova se poate crea un triunghi unde ar putea apărea fabrici legate de industria auto din Pitești și Craiova și de Oltchim, având în vedere că „dintre cele 75.000 de tone de mase plastice pe care le folosește Renault, jumătate vin de la Oltchim“.
Roibu a adăugat că ideea cu managementul privat nu e oportună: „Ar putea fi un fiasco, mai ales că acum este deja deschis procesul de privatizare. Am auzit în presă că un manager privat ar avea un salariu de 60.000 de euro. În acest caz, cât dai salariu celorlalți directori – economic, financiar, tehnic? Rămân la fel sau le dai și lor un 40 – 45.000 de euro? Dacă le dai lor, cât le dai celor din subordinea lor… S-a gândit cineva la asta?“.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi privatizat în două etape, respectiv pe bază de oferte preliminare neangajante, fază urmată de organizarea unei licitații cu ofertă în plic, iar potențialii investitori vor putea negocia direct cu OMV Petrom preluarea Arpechim, rafinărie aflată în conservare, se arată în anunțul de vânzare a companiei, publicat pe 16 martie de Ministerul Economiei, acționarul majoritar al combinatului.
Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS