20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024

Furia taxei auto

Doar 15% dintre doljenii care au cerut la Fisc restituirea taxei auto au dreptul să-şi primească banii înapoi. Cei „descalificaţi“ de Finanţe ameninţă că dau statul în judecată.

La mijlocul lunii ianuarie, mii de oameni s-au năpustit la ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj pentru a li se restitui până la 25% din taxa auto plătită de ei anterior, atunci când şi-au înmatriculat autoturismele. Doar că ambiguitatea legii şi graba în care au fost făcute modificările legislative privind taxa auto i-au defavorizat pe mulţi dintre cei care şi-au cerut de la stat banii înapoi. Aşa s-a ajuns în situaţia ca, la Dolj, doar 15% dintre cei care au cerut la Fisc restituirea taxei să se încadreze în prevederile legii pentru a-şi primi banii înapoi. „Din 2.000 de persoane care au depus actele pentru restituirea taxei auto plătite anterior, doar 300 au de primit sumele respective, iar pentru restul au fost respinse cererile, pentru că nu se încadrau în condiţiile legii, în sensul că taxa plătită de ei anterior era mai mică decât taxa rezultată din calcule, acum, după noua lege“, a explicat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Legea nr. 9/2012 prevede o reducere a taxei cu până la 25%, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea actului normativ cu pricina. În anexa la Legea 9 se precizează care este cuantumul taxei pentru emisiile poluante, în funcţie de norma de poluare. Practic, oricine putea să îşi facă un calcul dacă mai are de primit bani de la stat sau nu.

Oamenii sunt debusolaţi

Persoanele care au depus dosarele în ianuarie-februarie pentru restituirea a 25% din taxa auto abia acum primesc deciziile de la Fisc. Cei mai mulţi doljeni nu se „încadrează“ să primească banii de la stat. „Mi s-a spus că e neclară legea şi că eu nu mă încadrez să îmi restituie banii. Că aş fi beneficiat de restituire dacă aş fi plătit taxa mărită de trei ori. Or, nu scrie acest lucru în lege. Am plătit taxa auto de 4.300 de lei pentru o Nubira I. Am solicitat să mi se restituie parte din taxă anul acesta, conform legii, dar mi s-a respins. Nu înţeleg de ce…“, a spus Alex V. din Craiova. În conformitate cu Codul de Procedură Fiscală, oamenii ar fi trebuit să primească banii în termen de 45 de zile de la depunerea cererii, iar sumele ar fi compensate cu alte datorii pe care doljenii le-ar fi avut către Fisc. Cei „descalificaţi“ de către Fisc primesc acasă deciziile prin care sunt anunţaţi de acest lucru. Contribuabilii care se încadrează la restituirea taxei pot încasa banii de la ghişeele Trezoreriei.

Cum au fost băgaţi în ceaţă deţinătorii de autoturisme

Taxa auto s-a schimbat de trei ori în doi ani. Ultimele modificări au pus degeaba oamenii pe drumuri. OUG nr. 1/2012 a apărut recent, pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii ale Legii 9/2012, şi prevede condiţiile în care oamenii care s-au grăbit să plătească la începutul acestui an puteau să ceară taxa înapoi. Iată condiţiile în care oamenii aveau posibilitatea să se adreseze Fiscului pentru restituirea taxei, în perioada în care legiuitorii îşi dădeau cu „stângul în dreptul“: „Articolul 2(1) Contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile art. 4, alin. (2) din Legea nr. 9/2012, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a acestei legi şi data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pot solicita restituirea acesteia“. Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/2012 suspendă până la 1 ianuarie 2013 plata taxei de poluare pentru autovehiculele mai vechi de 2007.
În Legea 9/2012, articolul 4, alineatul 2, la care se face referire în ordonanţă precizează: „(2) Obligaţia de plată a taxei intervine şi cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, în România, asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, conform Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, sau taxa pe poluare pentru autovehicule şi care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării“. Acesta a fost suspendat până la începutul lui 2013.

Vor să dea statul în judecată

Persoanele care se consideră nedreptăţite de modificările şi interpretările legislative privind taxa auto s-au adresat deja instanţelor de judecată sau spun că vor merge în instanţă în perioada următoare. „Am să-i dau în judecată şi am să îmi recuperez integral taxa auto! Un prieten a dat deja statul în judecată“, a spus Alex V. din Craiova. Tribunalul Dolj informa anul trecut că sute de doljeni şi-au cerut taxa auto direct în instanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS