10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStudenţii investesc „virtual“ încă din facultate

Studenţii investesc „virtual“ încă din facultate

Conf. univ. dr. Dorel Berceanu, prodecan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova, ne-a acordat un scurt interviu. Investitor pe Bursa din România, Dorel Berceanu a vorbit despre importanţa pieţei de capital, atât pentru studenţii care vor să devină investitori, cât şi pentru alţii.

GdS: De ce aţi ales să fiţi investitor pe Bursă?
Dorel Berceanu: În teoria finanţelor private există cuplul rentabilitate-risc. Aceasta înseamnă că, cu cât doreşti o rentabilitate mai mare, cu atât şi riscul pe care trebuie să ţi-l asumi este mai mare. În măsura în care nu doreşti să‑ţi asumi un risc mai ridicat, ai posibilitatea plasamentului în active fără risc, gen obligaţiuni de stat, respectiv depunerile în bănci, în limita plafonului de garantare.

GdS: De ce credeţi că 2012 este un an bun pentru investiţiile pe Bursă?
D. B.: Anul 2011 a fost acela în care majoritatea pieţelor din Europa au scăzut, inclusiv cea din România, şi, după părerea multor analişti, se aşteaptă ca 2012 să reprezinte o revenire a Bursei, iar creşterile din luna ianuarie vin să susţină această afirmaţie (indicele BET-C a crescut cu 11%, BET a crescut cu aproape 12%, iar BET-FI a crescut cu peste 15%). Mai mult, ne aşteptăm la listarea multora dintre societăţile profitabile aflate în portofoliul statului şi nu trebuie neglijată nici problematica creşterii pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%.

GdS: În ce măsură sunt încurajaţi studenţii economişti să investească la Bursă?
D. B.: Pe parcursul pregătirii lor, la multe dintre programele de studii în curricula universitară sunt prevăzute discipline din sfera pieţei de capital. Astfel, studenţii stabilesc un prim contact cu Bursa – această lume fascinantă! Este clar faptul că vorbim de investiţiile la Bursă de la un anumit nivel al veniturilor. Cu toate acestea, prin soft-urile pe care facultatea noastră le pune la dispoziţie, studenţii pot să investească „virtual“ la Bursă. În felul acesta, lor li se deschide „apetitul“ pentru astfel de plasamente şi, în momentul în care îşi pot permite, pot să facă mai uşor pasul de la investiţii „virtuale“ la investiţii „reale“.

GdS: Pe ce acţiuni aţi „paria“ dumneavoastră în perioada următoare pe Bursă?
D.B.: Decizia de a investi la Bursă aparţine, în mod clar, fiecăruia dintre noi. În momentul în care ne hotărâm să facem un astfel de pas, eu consider că este necesar să avem o minimă documentare. Aşa cum au pornit lucrurile în 2012, se observă un interes deosebit pentru SIF-uri, Erste Bank, Fondul Proprietatea, AZO Mureş şi, nu în ultimul rând, pentru acţiunile din domeniul energetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS