11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraioveni atraşi de magia jocului la Bursă

Craioveni atraşi de magia jocului la Bursă

Un student craiovean arată de ce este bine ca tinerii de vârsta lui să-şi folosească inteligenţa în scop pozitiv, învăţând să facă bani pe Bursă. Ideile tânărului sunt susţinute de un cadru universitar, şi el investitor pe Bursă, şi de către alţi „jucători“ activi. Specialiştii de pe piaţa de capital argumentează de ce este 2012 un an propice pentru investiţii în acţiuni.

Mihai Ionel Dumitrescu are 23 de ani şi este masterand la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova. El a descoperit o cale de a face bani în mod legal, utilizând cunoştinţele acumulate, comparativ cu alţi tineri care îşi folosesc inteligenţa în scopuri negative, cum ar fi clonările de carduri sau alte asemenea lucruri. „Eram în anul doi de facultate. A venit un prieten la mine – student în acelaşi an – să-mi spună că a descoperit o cale de a face bani: investiţia în acţiuni pe Bursă. Am venit la broker, am stat de vorbă, iar în aprilie 2008 am făcut prima tranzacţie. Iniţial am investit 500 de lei, apoi a început să-mi placă… În facultate abia în anul trei învăţăm câte ceva despre Bursă, jucând cu un portofoliu virtual. Dar, la momentul când am început eu să cumpăr acţiuni, nu ştiam mare lucru despre piaţa de capital“, a povestit Mihai. Tânărul a spus că, la început, a fost ajutat de către colegi şi de brokeri să înţeleagă tainele Bursei, apoi s-a născut competiţia: „Eram un grup de patru colegi care jucam pe Bursă. Vorbeam între noi, vedeam cine a mai câştigat, pe ce acţiuni. Acum arunc o privire asupra cursului în fiecare zi. Citesc fluxurile de ştiri financiare, sunt abonat la Wall Street Journal şi la alte publicaţii financiare, îmi văd portofoliul de acţiuni direct pe telefonul mobil“. La ora actuală, craioveanul se poate lăuda că anticipează cotaţiile acţiunilor, citeşte ştirile economice şi financiare zi de zi, este la curent cu noutăţile şi îşi foloseşte abilităţile de investitor într-un mod agreabil şi interesant.

…Ar putea să „parieze“ pe acţiuni

Mihai a explicat de ce crede el că tinerii trebuie să înveţe să facă tranzacţii pe Bursă, în loc să cloneze carduri sau să joace jocuri de noroc. „Sunt mulţi studenţi care au bani şi pariază la jocuri de noroc, la pariuri sportive. Ori tot la fel de bine ar putea să «parieze» pe acţiuni şi învaţă, în acelaşi timp, cum să fie investitori pe termen lung. Mulţi nu au încredere că pot juca pe Bursă, de teamă să nu piardă bani, dar poţi începe cu banii de care nu ai nevoie în următoarea jumătate de an, iar la început poţi fi speculator pe Bursă. Eu am investit în acţiuni SIF şi, de la o pierdere de 30-40%, acum sunt pe plus. Deci, se poate!“, a spus Mihai. Tânărul masterand este de părere că mulţi dintre cei care ar putea intra pe Bursă se tem să facă acest pas, cu gândul că a fi acţionar la o companie este ceva ieşit din comun sau că pierd banii investiţi. Uneori pot fi pierderi, alteori câştiguri, depinde cât de mare este riscul asumat de fiecare.
Un investitor cu experienţă pe Bursă, să-i spunem E.I., lucrează ca specialist IT la o companie din Craiova şi „pariază“ de ani buni pe acţiuni. „Prima investiţie pe Bursă a fost în anul 2005. Am început să investesc pentru că eram foarte interesat de ce se întâmplă în economie, citeam ziarele de profil şi urmăream cu interes emisiunile care abordau subiecte economice. Cei care vor să intre acum pe Bursă au marele avantaj de a cumpăra la preţuri foarte  mici raportate la performanţele economice ale companiilor. Ar fi păcat să nu profite de această şansă“, a spus investitorul E.I. Specialistul IT susţine că aceia care nu au prea mult timp la dispoziţie să urmărească piaţa bursieră pot merge pe „acţiuni solide gen Transgaz, Traselectrica, Fondul Proprietatea“. Cei care au timp pot opta, pe lângă acestea, pe acţiunile companiilor mici „care au scăzut foarte mult, în ciuda rezultatelor bune pe care le-au afişat chiar şi pe timp de criză“. Craioveanul recomandă investiţiile pe termen lung pentru cei care doresc să-şi dezvolte cu adevărat abilităţile pe piaţa de capital: „Cred că investiţia pe termen lung fără prea multe speculaţii poate aduce rezultate mult mai bune. Dacă ne uităm în urmă, cine ar fi cumpărat acum 10-12 ani acţiuni solide din indicele BET şi nu ar fi umblat deloc la portofoliu până astăzi şi-ar fi înmulţit banii investiţi de aproximativ 15 ori, cu toate scăderile care au avut loc în ultimii patru ani. În anul 2012 cred că acţiunile celor cinci SIF-uri au cele mai mari şanse să redevină atracţia Bursei din mai multe motive, cum ar fi: ridicarea pragului la SIF-uri, aprecierea acţiunilor Erste Bank, probabilitatea acordării de dividende, pe fondul profitabilităţii de anul trecut“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS