27.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljul, judeţul în care comerţul e „rege“

Doljul, judeţul în care comerţul e „rege“

Aproape jumătate dintre firmele din Dolj activează în sectorul comerţului. Industria şi construcţiile sunt în uşoară scădere. Microîntreprinderile cu puţini salariaţi sunt „motorul“ de bază al economiei judeţului.

Cu un an în urmă, în Dolj existau 13.276 de societăţi comerciale active, în scădere faţă de începutul lui 2010, când figurau 14.274 de firme în judeţ care desfăşurau activitate economică, informează Direcţia Regională de Statistică. Datele Statisticii arată că activitatea economică din judeţ cu ponderea cea mai mare este comerţul. Firmele din comerţ deţin 48,7% din întreaga activitate economică din Dolj, în uşoară creştere faţă de anul anterior luat în calcul (2009), când comerţul reprezenta 48,5% din economia totală. Dacă odinioară Doljul era un judeţ puternic industrializat, la începutul lui 2011, acest sector reprezenta doar o zecime din totalul activităţii economice. Concret, industria mai deţine doar 10,8% din total, faţă de 10,9% cu un an în urmă. După închiderea combinatului Doljchim, diminuarea activităţii la Electroputere şi Avioane, în Craiova mai sunt doar mici unităţi de producţie în diverse ramuri. Elocvente în Dolj au mai rămas doar Ford, Popeci Utilaj Greu şi companii din industria textilă, care lucrează în lohn pentru străinătate. Statisticile mai arată că firmele din construcţii deţin 7,6% din total, în scădere cu 0,4% faţă de perioada similară analizată. Alte ramuri deţin în Dolj, în total, 32,6% din activitatea economică, multe activând în sectorul alimentar.

Cele mai multe firme sunt microîntreprinderi

Întreprinderile active din mediul privat sunt apreciate după numărul de salariaţi şi „majoritatea unităţilor se înscriu în categoria micro şi mici (sub 50 de salariaţi), cu o pondere de 98,1%“, informează Statistica. Din cele 13.276 de firme cu activitate în judeţ, 11.777 sunt microîntreprinderi care au între 0-9 salariaţi. Întreprinderi mici care au între 10 şi 49 de angajaţi sunt în număr de 1.242, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Dolj, cele medii (care au între 50-249 de angajaţi) sunt 210. Firmele mari, cu peste 250 de angajaţi, sunt destul de puţine. În Dolj au rămas doar 47 de companii private care au peste 250 de salariaţi fiecare. Nu numai că firmele sunt „de talie mică“, adică au puţini salariaţi, dar aceştia sunt şi prost plătiţi. Fiscul doljean susţine că în timpul controalelor pe care le realizează în mediul privat, peste 80% dintre firmele care activează în comerţ au angajaţi cu salariul minim pe economie în acte. De fapt, o cincime dintre angajaţii doljeni din sectorul privat figurează cu salariul minim pe economie. Circa 27.000 de persoane care activează în sectorul privat din Dolj au contracte încheiate cu salariul minim pe economie, ceea ce reprezintă 18% din numărul total de angajaţi în sectorul privat din județ, informează şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. Din totalul firmelor active, circa 4.000 figurează cu un singur angajat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS