9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJohnson Controls a deschis fabrica din Craiova

Johnson Controls a deschis fabrica din Craiova

Au fost angajate 100 de persoane, iar alte 60 vor urma lunile viitoare. Deşi noua facilitate de producţie este operaţională, oficialii companiei nu au putut spune când începe producţia efectivă de scaune pentru Ford şi nici care este volumul producţiei planificat pentru anul 2012.

Furnizorul de scaune pentru autoturismele Ford B-Max care se vor produce în Bănie, Johnson Controls, a inaugurat ieri noua fabrică de la Craiova, în prezenţa a numeroase autorităţi locale şi centrale. Este prima fabrică finalizată pe care un furnizor Ford o anunţă în Bănie. Deschisă într-o hală de producţie din incinta uzinei Ford, fabrica Johnson Controls este cea de-a noua unitate de producţie a grupului american în România şi va produce exclusiv pentru Ford, cel puţin într-o primă fază. „Vom avea, în total, 160 de angajaţi în fabrica de la Craiova“, a spus vicepreşedintele Johnson Controls Group, Jeff Williams, prezent la eveniment. Până la această dată au fost angajate 100 de persoane, urmând ca lunile viitoare furnizorul Ford să mai angajeze 60 de persoane. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a precizat, la deschiderea fabricii Johnson Controls, că acesta este „un prilej bun de a combina talentul muncitorilor români cu tehnologia americană“, accentuând ideea că angajaţii doljeni sunt bine pregătiţi şi că aceştia vor lucra cu echipamente americane. Primarul urbei, Antonie Solomon s-a adresat auditoriului într-o notă umoristică: „Acum câţiva ani, când a semnat Ford contractul de preluare a fabricii de la Craiova, spuneam că atunci s-a parafat Coca-Cola americană cu zaibărul românesc. Iată că rezultatul acestui amestec este această fabrică. Mâine-poimâine voi fi primarul unei comunităţi româno-americane“. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a salutat investiţia inaugurată la Craiova de către un lider mondial în industria componentelor auto, iar prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a spus că 160 de familii din Bănie vor avea veniturile asigurate datorită posturilor de la Johnson Controls.
Conducerea companiei nu a dezvăluit, însă, care va fi volumul de producţie de scaune auto programat anul acesta şi nici care este data la care vor începe să producă pentru Ford. Oficialii Johnson Controls au precizat că toate acestea depind de Ford şi că producătorul auto este cel în măsură să răspundă la aceste întrebări. De altfel, Ford comunică faptul că producţia de serie la Craiova începe peste câteva luni. Johnson Controls susţine că echipamentele din unitatea de producţie inaugurată ieri la Craiova sunt ultramoderne, făcând din această facilitate de producţie una dintre cele mai performante din Europa. Totuşi, nu a fost dezvăluită valoarea investiţiei.

Va fi o fabrică de asamblare la Craiova

Jeff Williams a menţionat că fabrica Johnson Controls este pregătită oricând să producă scaunele pentru Ford. „Am început preproducţia anul acesta. Este mai degrabă o producţie de preserie“, a spus vicepreşedintele Johnson Controls la nivel mondial. Directorul fabricii Johnson Controls Craiova, Alexandru Oprescu, a precizat că facilitatea de producţie din municipiu este una „de asamblare a scaunelor. Componentele le aducem din România, de la fabricile noastre de la Timişoara, Jimbolia şi Piteşti“. El a mai spus că, în acest moment, producţia de scaune este destinată exclusiv pentru Ford, dar dacă vor apărea noi modele de autoturisme în România, Johnson Controls va participa, cu alţi competitori. Vicepreşedintele companiei, Jeff Williams, a menţionat că în fabrica din Bănie asamblarea unui scaun auto durează câteva ore, de la intrarea pe bandă şi până la ieşire.
Johnson Controls este lider global în domeniul scaunelor pentru autovehicule, al sistemelor de plafon, uşi, tablouri de bord şi al componentelor electronice pentru interiorul autovehiculelor. Compania are 240 de unităţi de producţie peste tot în lume, dintre care nouă sunt în România, unde activează 4.500 de angajaţi. Johnson Controls deţine în România o fabrică de asamblare a componentelor de scaune şi cinci fabrici de producţie de astfel de componente. În plus, recent, aceasta a achiziţionat firma  Spumotim SA, cu cele două fabrici de spumă deţinute în Timişoara şi Poiana Lacului.

Lobby pentru drumul expres Craiova-Piteşti

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, s-a adresat autorităţilor prezente la deschiderea fabricii Johnson Controls cu propunerea de a face împreună lobby pe lângă guvern, pentru construirea drumului expres Craiova-Piteşti, proiect care a fost abandonat în favoarea reabilitării drumului Craiova-Alexandria. „Vom face un demers către guvern pentru ca drumul expres Craiova-Piteşti să fie luat din nou în discuţie. Sunt subcontractori ai Ford care vor să livreze piese la Piteşti, la Renault, şi invers, sunt unii care aduc piese de la Piteşti la Craiova. De ce să ocolim prin Alexandria?“, a spus edilul-șef. Drumul expres Craiova-Piteşti a fost propus pe vremea când ministru al transporturilor era Ludovic Orban. Se efectuase şi studiul de fezabilitate, iar proiectul presupunea construirea unui drum expres Craiova-Piteşti, care să ocolească localităţile, ceea ce ar fi asigurat rapiditatea deplasării până la Piteşti şi invers. Proiectul a fost abandonat după ce Radu Berceanu a ajuns ministru al transporturilor. Pe vremea lui a fost iniţiat proiectul de reabilitare a drumului Craiova-Alexandria, care se va realiza începând de anul acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS