5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInspecţia Muncii a dat amenzi de 30 de milioane de euro în 2011

Inspecţia Muncii a dat amenzi de 30 de milioane de euro în 2011

Inspecţia Muncii a aplicat anul trecut amenzi în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, dintre care circa 25 de milioane de euro au fost pentru muncă nedeclarată, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
Neplata salariului şi faptul că angajatorii nu întocmesc lucrătorilor contracte individuale de muncă sunt cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei muncii pe care cetăţenii le-au reclamat în cele peste 50.000 de petiţii adresate inspectoratelor teritoriale de muncă şi Inspecţiei Muncii, în anul 2011.
„De asemenea, atragem atenţia că, pentru persoanele care lucrează fără forme legale, nu există nici un fel de protecţie în caz de accident de muncă şi nici în caz de îmbolnăvire profesională. Perioada lucrată la negru nu constituie vechime în muncă. La atingerea limitei de vârstă, persoana în cauză nu îndeplineşte condiţia de vechime pentru a beneficia de pensie. În caz de îmbolnăvire, persoana încadrată fără forme legale nu beneficiază de concediu medical plătit şi, după caz, de pensie de boală sau handicap“, precizează cei de la Inspecţia Muncii.
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi pentru a îndeplini unul dintre obiectivele principale ale Inspecţiei Muncii, respectiv scăderea incidenţei muncii nedeclarate, în 2011 a fost înfiinţată linia telefonică gratuită pentru sesizări privind munca fără forme legale, Telverde – 0800868622.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS