29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai mulţi bani pentru spitalele din Bănie în 2012

Mai mulţi bani pentru spitalele din Bănie în 2012

În bugetul de venituri şi cheltuieli pe acest an, Primăria Craiova a prevăzut cu 50 la sută mai mulţi bani pentru spitalele din subordine faţă de 2011

Cele trei unităţi medicale din subordinea Primăriei Craiova vor avea parte de o finanţare mai mare în acest an. Conform proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 întocmit de autorităţile locale, care va fi supus spre aprobare în consiliul local la începutul lunii februarie, într-o şedinţă extraordinară, la capitolul sănătate sunt prevăzuţi 11.042.000 de lei. Din această sumă, 9.827.000 de lei sunt pentru secţiunea de funcţionare, iar 1.215.000 de lei, pentru cea de dezvoltare. În total, la cele trei spitale ar ajunge în acest an peste 4,5 milioane de lei, cu 1,5 milioane de lei mai mult faţă de 2011, lucru care i-a mulţumit pe manageri.
„Spitalele sunt singurele instituţii care vor avea alocată de la bugetul local o sumă cu 50 la sută mai mare faţă de anul trecut, în condiţiile în care veniturile sunt la acelaşi nivel ca în 2011. Dacă anul trecut le-am dat trei milioane de lei, câte un milion pentru fiecare spital, acum sunt prevăzuţi peste 4,5 milioane de lei pentru spitale“, a explicat Nicolae Pascu, directorul Direcţiei Economico-Financiare din cadrul Primăriei Craiova. Acesta a mai menţionat că va exista o nouă întâlnire cu managerii spitalelor subordonate primăriei pentru a se stabili exact nevoile unităţilor respective şi cum se vor cheltui banii primiţi.  

Două milioane de lei la „Filantropia“

Cel mai mult va primi Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“, care se va alege, în cazul în care bugetul va fi aprobat în varianta propusă de executiv, cu o sumă dublă în comparaţie cu 2011. În contul unităţii medicale ar urma să intre de la bugetul local 2.007.000 de lei, din care două milioane de lei sunt pentru secţiunea de funcţionare (utilităţi, reparaţii), iar restul de 7.000 de lei pentru cea de dezvoltare. Spitalul „Filantropia“ are în prezent datorii de aproape 900.000 de lei la furnizorii de utilităţi, iar cheltuielile de întreţinere sunt mari, acesta fiind şi motivul pentru care primăria i-a alocat cei mai mulţi bani, după cum a precizat Nicolae Pascu.
Suma este considerată de conducerea unităţii medicale mai mult decât binevenită, „mai ales că este dublă faţă de anul trecut“. „Am discutat cu primarul, cu consilierii, iar cu banii pe care îi vom primi, dacă se aprobă bugetul, ne mai redresăm cât de cât. Suma este dublă faţă de anul trecut, deci nu pot să spun decât că suntem mulţumiţi“, a afirmat dr. George Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“.

Un milion pentru dezvoltare la „Victor Babeş“

Şi Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumofiziologie „Victor Babeş“ va primi mai mulţi bani de la bugetul local în 2012. Suma propusă de executiv este de 1,5 milioane de lei, ponderea cea mai mare având-o banii destinaţi secţiunii de dezvoltare – un milion de lei. Restul de 500.000 de lei sunt pentru funcţionare. „Dacă va rămâne aşa, nu pot decât să mă declar mulţumit. Faţă de anul trecut, am primi cu 500.000 de lei mai mult. Am tot discutat cu domnul primar şi este bine dacă se vor aproba aceşti bani. Milionul primit pentru dezvoltare ne încurajează să ne mai şi înnoim, nu doar să cheltuim“, susţine dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova.
Cei mai puţini bani de la bugetul local, dintre cele trei unităţi medicale aflate în grija primăriei, vor ajunge la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova: 1.088.000 de lei. Un milion de lei sunt prevăzuţi la secţiunea de funcţionare, iar 88.000 de lei – la cea de dezvoltare. „Ne bucurăm dacă vom primi aceşti bani. Sunt cu 88.000 de lei mai mult şi ne vor fi de mare ajutor. Şi anul trecut primăria ne-a ajutat, pentru că renovările s-au făcut cu banii municipalităţii“, a spus managerul unităţii, dr. Luiza Popa.

Peste şase milioane de lei pentru creşe

În proiectul privind bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 întocmit de autorităţile locale, la capitolul sănătate mai apar 20.000 de lei pentru Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova (la bunuri şi servicii) şi 6.292.000 de lei pentru Serviciul Public „Creşe“ (6.107.000 de lei – cheltuieli de personal şi 185.000 de lei – bunuri şi servicii). Aceşti bani sunt prevăzuţi numai pe secţiunea de funcţionare.
Pentru cheltuielile de personal sunt alocaţi în total 6.122.000 de lei, din care 6.107.000 de lei la Serviciul Public „Creşe“, restul de 15.000 de lei fiind prevăzuţi la Primăria Craiova, secţiunea de funcţionare, pentru mediatorii sanitari. Banii alocaţi pentru cele trei spitale nu se pot folosi pentru plata salariilor, ci doar pentru utilităţi, reparaţii şi alte investiţii, unităţile medicale urmând să-şi acopere cheltuielile de personal din alte venituri. Tot la Primăria Craiova, din bugetul pentru sănătate, ar urma să rămână 120.000 de lei, pe secţiunea de dezvoltare, la cheltuieli de capital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS