24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoua lege italiană îi supune pe români dublei impozitări

Noua lege italiană îi supune pe români dublei impozitări

Guvernul condus de Mario Monti a decis să introducă aşa-numitul „impozit pe valoarea imobilelor din străinătate“ pentru toţi cei care au rezidenţă în Italia, inclusiv cetăţeni străini. Şi românii care muncesc în Italia şi au drept de rezidenţă acolo va trebui să plătească statului italian pentru casa pe care, eventual, o au cumpărată în România.
Impozitul este de 0,76% din preţul cu care au cumpărat locuinţa în România, din care se va scădea impozitul plătit statului român. Dacă actul de proprietate asupra casei nu indică un preţ de achiziţie, se va lua ca referinţă „valoarea de piaţă din locul în care este situat imobilul“.
Taxa îi afectează pe toţi proprietarii rezidenţi în Italia, indiferent de folosinţa pe care o are imobilul.
În anumite situații se poate ajunge la dubla impozitare, dar „este nevoie de o analiză detaliată a legii italiene pentru a ne putea pronunța“, a declarat Natasja Bohez Rubiano, ofițerul de presă al comisarului european pentru taxe, uniune vamală, audit și antifraudă, Algirdas Semeta.
„Comisia Europeană nu a studiat în detaliu noua lege italiană privind impozitarea proprietăților din străinătate, de aceea este dificil să comentăm asupra ei. Din ce am înțeles, taxa se va ridica la 0,76% din valoarea proprietății deținute în străinătate de cetățenii italieni sau de rezidenții în Italia. Dacă taxa nu este aplicată într-un mod discriminatoriu, spre exemplu nu este mai mare decât taxa aplicată pentru proprietățile din Italia, este o chestiune ce ține de guvernul italian și nu încalcă regulile europene“, a precizat Natasja Bohez Rubiano.
„Este adevărat că în anumite situații se poate ajunge la o dublă impozitare. Din păcate, acest lucru se întâmplă din cauză că statele membre UE au autoritatea de a-și exercita dreptul de impozitare în paralel“, a mai spus Natasja Bohez Rubiano.
Ea a adăugat că „statele membre pot încheia acorduri bilaterale privind impozitarea“, astfel încât să fie împiedicată eludarea fiscului în cazuri de înstrăinare a proprietăților.
„Este nevoie de o analiză detaliată a legii italiene pentru a ne putea pronunța“, a conchis ofițerul de presă.
Comisia Europeană a declarat, la solicitarea NewsIn, că este nevoie de o analiză detaliată a legii italiene înainte de a se putea pronunţa dacă rezidenţii români din Italia sunt supuşi unei duble impozitări în privinţa proprietăţilor imobiliare deţinute în România.
Oficial, în Italia muncesc aproximativ 350.000 de români, iar de la 1 ianuarie 2012 guvernul de la Roma a liberalizat complet piaţa muncii pentru români.
Celor care vor obiecta că prin noua taxă impusă de autorităţile italiene se practică o dublă impozitare a proprietăţii li se va răspunde că este prevăzută acea deducere a impozitului pe locuinţă plătit în ţara de origine, a scris presa de limbă română din Peninsulă. Se pune întrebarea, remarca aceeaşi presă de limbă română, cum va şti Agenţia Fiscală italiană cine are o casă în străinătate?! În declaraţiile de venituri pe care trebuie să le completeze rezidenţii există o rubrică referitoare la imobilele deţinute, „independent de capacitatea lor de a produce un venit“. Mulţi contribuabili, însă, uită sau omit să menţioneze imobilele pe care le deţin în străinătate, iar experţii se întreabă dacă fiscul italian are toate instrumentele necesare pentru a-i descoperi pe cei care nu şi le-au declarat.
Pe de altă parte, surse guvernamentale au declarat că în prezent se desfăşoară discuţii între Ministerele de Finanţe de la Bucureşti şi Roma legate de deducerea impozitului şi evitarea dublei impuneri.
Românii sunt „victime colaterale“, pentru că legea a fost gândită pentru italienii bogați care au proprietăți în Elveţia sau în insule exotice și care ar trebui să cotizeze la stat.
Agenzia delle Entrate (Fiscul italian) este în prezent în curs de elaborare a metodologiei de aplicare a legii şi, cel mai probabil, va ţine seama de situaţii precum cele ale rezidenţilor români din Italia, au mai spus sursele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS