Autorităţile locale din Târgu Jiu au de recuperat impozite şi taxe vechi de peste un deceniu de la cetăţenii de etnie romă din cartierele Meteor şi Obreja. În ciuda faptului că au apelat la toate căile legale pentru a aduce banii datoraţi de romi la bugetul comunităţii, reprezentanţii Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu nu au reuşit să îi convingă pe datornici să respecte legea şi să procedeze la fel ca restul contribuabililor. Suma totală pe care angajaţii Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu o au de recuperat de la romi depăşeşte 500.000 de lei. Potrivit Marianei Budulan, directoarea Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu, există familii de romi, din cartierul Meteor în special, care nu şi-au plătit datoriile către bugetul local din 2000 sau 2001. Cu toate că anul trecut li s-a oferit reducerea cu 50% a majorărilor de întârziere, doar două cereri au fost depuse la Direcţie, pentru un debit total de 9.000 de lei.
Mariana Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu, a precizat că s-a încercat recuperarea debitelor prin aplicarea de popriri sau sechestre. Cum legea nu permite aplicarea de sechestre pe locuinţe, respectiv pe palate, s-a trecut la aplicarea sechestrului asigurător pe maşini. Pentru a nu le fi ridicate autoturismele, unii proprietari de etnie romă le-au dezmembrat şi le-au transformat în simple piese.
„Au facilităţi la plată. Anul trecut, reducerea a fost de 50% din majorările de întârziere, iar anul acesta este de 25%. Nu s-a mişcat nimic, din acest punct de vedere. În 2011, am avut 36 de cereri pentru a beneficia de reducerea de care am vorbit şi doar două au fost de la romi din Meteor. Nu plătesc. Cu sechestrele nu facem treabă. Am pus sechestru pe maşini şi nu am rezolvat nimic pentru că au preferat să le demonteze decât să le luăm noi să le scoatem la vânzare. Este foarte greu să recuperăm aceşti bani, mai ales că majorările şi penalităţile depăşesc de câteva ori datoria propriu-zisă“, a menţionat directoarea Mariana Budulan.
Restanţă de peste un milion de euro din 2011
Direcţia Publică de Venituri Târgu Jiu a intrat în 2012 cu 4,7 milioane de lei (peste un milion de euro), sumă ce reprezintă impozite, taxe locale şi amenzi neachitate. Cea mai mare parte a datoriilor sunt amenzi, adică peste trei milioane de lei. Dacă în ceea ce îi priveşte pe romi şansele de recuperare a banilor sunt reduse, amenzile au putut fi transformate în muncă în folosul comunităţii. „Stăm foarte bine faţă de alte Direcţii din ţară la amenzile transformate în muncă în folosul comunităţii. Sunt sute de cazuri. Alţii nu au nici măcar unul singur. Am avut un taximetrist cu amenzi de 120.000 de lei şi am reuşit să obţinem în instanţă 360 de ore de muncă în folosul comunităţii. Mai sunt şi alte cazuri de persoane care au muncit şi au scăpat de amenzi. Mulţi nu au bunuri, nu au venituri şi sunt şi ei de acord cu această variantă. Noi, la rândul nostru, ne scădem cu sumele respective“, a mai spus şefa Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu.
• Eugen Măruţă