22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacerea în care PET-ul e rege

Afacerea în care PET-ul e rege

http:http://www.youtube.com/watch?v=4X2xsLDsnOs

La doi paşi de Craiova, în oraşul oltean Caracal, funcţionează singura fabrică din Europa de est de reciclare a PET-urilor şi de producere a granulelor de PET pentru uz alimentar. Aflaţi cum s-a pus pe picioare o afacere inedită, unde lucrează aproape 200 de oameni.

Un banal PET – acea sticlă de plastic pe care cu toţii o folosim – este asimilat de sol în 70-80 de ani, dacă este aruncat în natură. O familie din Caracal, judeţul Olt, a găsit cheia succesului în afaceri, reciclând asemenea deşeuri şi producând granule de PET pentru uz alimentar, precum şi alte noi PET-uri. Alina Stăncescu are 36 de ani şi a terminat Facultatea de Ştiinţe Politice în Bucureşti. Împreună cu soţul ei, Daniel Stăncescu – doctor în economie -, şi cu mama sa a pus pe picioare o afacere de familie care, până la această dată, este unică în România şi în Europa de est. Ideea unei astfel de afaceri i-a venit Alinei Stăncescu după ce, fiind la studii în Franţa, a văzut cât de uşor se fabrică PET-urile. „Firma Esox Prodimpex am înfiinţat-o în 1993. Am început iniţial cu producţia de sticle PET, cumpărând utilaje din Germania. Apoi, în 1999, am cumpărat propriile utilaje cu ajutorul cărora am produs preforme de PET (mici eprubete specifice care, odată  introduse într-o maşinărie de suflat, apare produsul final, sticla de PET – n.r.), iar materia primă, granulele de PET, le importam din Asia“, a povestit tânăra întreprinzătoare.

1.000 de tone de PET, reciclate lunar la Caracal

În 2009, după o investiţie de cinci milioane de euro, la Caracal a apărut afacerea axată pe reciclare. Din 2010, fabrica Esox a început efectiv să recicleze PET-urile, aduse din toată ţara, şi să producă propriile granule de polietilenă tereftalată, adică materia primă necesară producerii de noi PET-uri. În prezent, firma reciclează până la 1.000 de tone de deşeuri de PET, din care se produc circa 700 de tone de granule. Compania vinde 90% din producţia de granule la export, în ţări precum Italia, Austria, Germania şi Ungaria. Materia primă pentru fabrică (adică PET-urile ce trebuie reciclate) este adusă de la diverse centre de colectare care există peste tot în ţară, inclusiv în Craiova, dar şi particularii pot duce PET-urile la fabrica din Caracal. Cea mai importantă parte a businessului o reprezintă reciclarea PET-urilor şi producerea granulelor de PET, pe când partea de fabricare a preformelor şi a PET-urilor propriu-zise nu mai este aşa de dezvoltată ca la început. În 2009, cifra de afaceri a companiei Esox Prodimpex a fost de circa patru milioane de euro, în 2010 a urcat uşor la aproape cinci milioane de euro, iar pentru anul acesta este estimată o cifră de afaceri de șase milioane de euro. Disponibilizările de personal din 2008 au fost recuperate în următorii ani de criză, când s-au făcut angajări.

România are probleme cu reciclarea

În prezent, fabrica are aproximativ 200 de angajaţi, iar salariul mediu net este undeva la 850 de lei pe lună, susţine deţinătoarea companiei. Proprietarii fabricii din Caracal pun mare accent pe educarea populaţiei de a colecta deşeurile selectiv, fără să arunce PET-urile pe cursurile apelor, în parcuri sau pe oriunde, la voia întâmplării. „Anual, România importă 120.000 de tone de PET-uri, iar dintre acestea doar 40.000 de tone se colectează. Restul se aruncă în natură. Din cele 40.000 de tone colectate anual, 70% sunt colectate de oamenii nevoiaşi care caută prin gunoaie. Materia primă pentru producerea a 120.000 de tone de PET costă 160 de milioane de euro. Dacă noi am recicla în România măcar jumătate din cantitatea de PET-uri care intră în ţară, atunci ar însemna o producţie românească de 70-80 de milioane de euro. Adică să producem la noi în ţară, să dăm de mâncare oamenilor noştri, să ne facem curat în ţară şi să plătim taxe statului român“, povesteşte Alina Stăncescu.

Reproşuri… fiscale

Tinerii întreprinzători din Caracal au de reproşat câteva lucruri guvernanţilor. În primul rând, „pătura socială cea mai defavorizată, amărâţii care caută prin gunoaie să strângă PET-urile, după ce că ne fac nouă curăţenie în ţară, sunt impozitaţi cu 16% de statul român. Oamenii aceştia fac lucruri importante pentru guvern“, a spus Alina Stăncescu. În al doilea rând, în Germania, firmele care folosesc PET-uri (producătorii de băuturi sau cei care îmbuteliază apă) sunt obligate prin lege să folosească drept materie primă din PET-uri reciclate, ceea ce încurajează foarte mult colectarea selectivă a deşeurilor, aspecte care ar trebui încurajate şi la noi. Producătorul de granule şi de PET-uri mai susţine că în timp ce din România se exportă „la liber“ deşeurile către China, o firmă care vrea să importe dintr-un stat membru UE trebuie să notifice Ministerul Mediului şi să aducă dovada potenţei financiare a firmei printr-o scrisoare de garanţie bancară. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII