15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri40% dintre cei mai bogaţi români primesc ajutoare sociale

40% dintre cei mai bogaţi români primesc ajutoare sociale

Ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat ieri că peste 40% dintre cei mai bogaţi români beneficiază de ajutoare sociale, potrivit unor date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), şi a precizat că inspecţia socială trebuie întărită, pentru a pune ordine în sistem.
„Există familii bogate care beneficiază de ajutoare sociale. Cred că avem suficient de mulţi săraci ca să nu mai inventăm alţii. Trebuie legi şi mecanisme care să întărească controlul inspecţiilor sociale, pentru a reorganiza sistemul“, a spus Lăzăroiu.
Demnitarul a precizat că există peste 300.000 de gospodării, respectiv 1.200.000 de persoane care au venituri compuse 50% din ajutoare sociale, iar 50% din alte surse.
„De ce ar mai munci aceşti oameni dacă jumătate din veniturile lor provin de la bugetul de stat? Prin noua lege a asistenţei sociale, pe care o vom promova din toamnă, vrem să activăm aceste persoane, vrem să le îndemnăm să-şi găsească un loc de muncă“, a adăugat ministrul.
Potrivit demnitarului, în prezent, în România există 8,3 milioane de asistaţi social, cu vârste cuprinse între 15 şi 65 de ani. Dintre aceştia, 1,8 milioane nu sunt angajaţi, nu urmează o şcoală, nu au nici un fel de handicap şi sunt apţi de muncă. „Pentru a scădea gradul de dependenţă de asistenţa socială, mai este necesară şi adoptarea altor măsuri, precum trecerea de la beneficii sociale la servicii sociale, evaluarea periodică a dosarelor asistaţilor social pentru a diminua gradul de fraudă la bugetul de stat, stimularea angajatorilor să încadreze persoane asistate social şi plafonarea ajutoarelor sociale, pentru că există familii care primesc chiar şi 2.000 de lei din ajutoare sociale“, a explicat Sebastian Lăzăroiu.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII