9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCei mai bogaţi doljeni sunt cei mai mari datornici la stat

Cei mai bogaţi doljeni sunt cei mai mari datornici la stat

În topul persoanelor cu profesii liberale care nu-şi plătesc la timp impozitele se găsesc notari, avocaţi şi medici

Persoanele fizice cu profesii liberale acumulează datorii importante către Fisc. Deşi sunt oameni cu dare de mână, cel mai adesea, nu-şi plătesc la timp impozitele. La solicitarea GdS, Fiscul doljean a realizat un top al celor mai mari sume datorate bugetului de stat de către persoanele fizice cu profesii liberale. Cinci din zece persoane sunt de profesie notari, iar restul sunt avocaţi şi medici. Cei zece au în total de dat la stat impozite şi contribuţii sociale exorbitante – 2,17 milioane de lei -, ceea ce denotă că au avut importante activităţi aducătoare de venituri.

Notar cu impozite de 1,3 milioane de lei

Suma cea mai mare de plată către stat o are un notar craiovean, care, potrivit Fiscului doljean, datorează nici mai mult, nici mai puţin de 1.315.700 de lei, adică peste 13 miliarde de lei vechi. Următorul datornic către stat este tot un notar, care nu şi-a achitat la timp impozite şi contribuţii de 357.930 de lei. În continuarea clasamentului realizat de Finanţele doljene mai sunt notari, cu datorii imense către buget, de 96.984 de lei, 58.574 de lei, respectiv 46.703 lei. Invocând secretul fiscal, Finanţele nu pot da publicităţii numele datornicilor, ci doar suma şi profesia. Vicepreşedintele Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici din Craiova, Gheorghe Ciovică, a recunoscut că sumele datorate statului de către unii notari sunt „destul de mari. Iar dacă nu plăteşti impozitele la termen, atunci se acumulează şi mai multe de plată“. Gheorghe Ciovică susţine că anul trecut a solicitat Fiscului, printr-o adresă, „numele notarilor care au datorii la plata impozitelor, ca să ştim să discutăm cu ei în Camera Notarilor, dar
ne-am lovit de refuzul Finanţelor, pe motiv că nu pot da lista nominală a datornicilor“. 
Există şi trei avocaţi care datorează impozite uriaşe Fiscului. Unul dintre ei nu a achitat la timp dări ce totalizează 97.496 de lei, altul –  63.008 lei şi ultimul avocat trebuie să contribuie la stat cu suma de 40.701 lei. Ei ocupă diverse locuri în topul persoanelor fizice datornice. Nici medicii nu s-au lăsat mai prejos. Fiscul susţine că un medic are de plată impozite de 67.655 de lei, în timp ce ultimul în topul celor zece cei mai mari datornici are restanţe la stat de 33.867 de lei şi este tot medic. La nivelul lunii iunie 2011, datoriile totale ale persoanelor cu profesii liberale erau de 3,6 milioane de lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când existau în evidenţe datorii totale de 2,8 milioane de lei.

Datornicii câştigă în instanţă

Reprezentanţii DGFP Dolj susţin că datoriile „de top“ au fost făcute de anul trecut şi până acum. În trei cazuri, oamenii au contestat sumele în instanţă şi doar unul a câştigat împotriva Finanţelor, sentinţa nefiind definitivă. Deşi Fiscul a pierdut procesul, directorul instituţiei, Eugen Călinoiu, susţine că asemenea categorii de contribuabili „nu sunt greu de executat“, dar se pune o problemă: să aibă ce să execute silit. În cazul în care pe cabinetele notariale sau de avocatură nu există bunuri, Fiscul spune că execută imobilele personale ale datornicilor cu profesii liberale. „Atragem răspunderea materială asupra bunurilor lor personale“, a precizat Eugen Călinoiu. Cu toate acestea, Fiscul nu a prezentat nici un caz în care să fi câştigat în instanţă în faţa notarilor, avocaţilor sau medicilor. De altfel, cu toate că sumele restante către buget sunt din ce în ce mai mari, persoanele executate silit de către Fisc sunt tot mai puţine. DGFP Dolj informa luna trecută că „la începutul lunii iunie 2011 se aflau în executare silită 501 persoane cu profesii liberale, faţă de 517 persoane la începutul lunii iunie 2010“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII