13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum au evoluat preţurile pe piaţa auto în ultimii şase ani

Cum au evoluat preţurile pe piaţa auto în ultimii şase ani

Una dintre componentele coşului de consum pe baza căruia se calculează inflaţia este şi grupa de produse „Autoturisme noi“, iar datele INS arată că preţurile pe piaţa auto au crescut în ultimii şase ani cu mai puţin de 10%, în timp ce, la nivelul întregului coş de consum, creşterea a fost de 44%, scrie Cristian Orgonaş pe blogul său.
Evoluţia preţurilor pe piaţa auto este puternic influenţată de fluctuaţia cursului valutar, corelaţia fiind de înţeles dacă luăm în considerare faptul că, spre deosebire de Ungaria sau Cehia, ţări în care preţurile sunt exprimate în moneda naţională, la noi toate preţurile sunt exprimate în euro.
Comparativ cu media anului 2005, în mai 2011, preţurile autoturismelor exprimate în lei erau cu 9,6% mai mari, în timp ce leul s-a depreciat cu aproximativ 14% faţă de euro, iar cheltuielile de funcţionare ale dealerilor auto s-au majorat semnificativ (salarii, utilităţi etc.). Cu alte cuvinte, dealerii şi-au asumat profituri mai mici sau chiar pierderi pentru a mai vinde totuşi ceva.
Cum stăm în comparaţie cu alte ţări: cu o creştere de 9,6%, România se află pe primul loc în rândul ţărilor membre UE, după noi urmând Italia (+9,2%), Germania (+5,7%) şi Ungaria (+4,8%). La polul opus se află Slovacia, cu o scădere de 45%.
Scăderi semnificative au avut loc şi în Slovenia (-32%) și Cehia (-29%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS