19.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljul se vinde bine la export

Doljul se vinde bine la export

De la începutul anului şi până acum, activitatea economică în regiunea de sud a ţării s-a intensificat. Cel puţin schimburile comerciale cu exteriorul au crescut, ceea ce arată că lucrurile încep să intre pe făgaşul normal. Exporturile sunt oglinda creşterii economice, pentru că în felul acesta intră valută în ţară. Astfel, valoarea mărfurilor exportate de firmele din Oltenia a crescut, în medie, cu 33,61% în prima jumătate a anului 2011, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, potrivit datelor furnizate de Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova. În cifre absolute, exporturile în judeţele arondate DRAOV Craiova au urcat de la 2,4 miliarde de lei la peste 3,2 miliarde de lei, în perioada analizată. Dacă pe întreaga regiune s-au exportat ceva mai multe mărfuri decât în primul semestru din 2010, în Dolj creşterea exporturilor este evidentă. Directorul DRAOV Craiova, Mircea Dan Matei, a precizat că „în judeţul Dolj se constată o creşte a valorii mărfurilor exportate, de la 5.188.936 de lei în semestrul I 2010, la 19.126.433 de lei în semestrul I 2011, ceea ce reprezintă o creştere de 368,6%“. Şeful Vămii susţine că, pe lângă valoarea efectivă a exporturilor, în regiune a crescut şi numărul declaraţiilor vamale de export, ceea ce înseamnă că firmele şi-au intensificat activitatea cu exteriorul ţării. „Este clar că există o revigorare a activităţii economice“, a precizat Matei.  

Se revigorează industria Doljului?

Potrivit Vămii, mărfurile al căror volum a crescut foarte mult în perioada ianuarie-iunie 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010 sunt în special cele din industrie, inclusiv cea prelucrătoare: autoturisme, transformatoare, generatoare, ulei brut de floarea-soarelui, motoare electrice, piscine etc. Companiile care au intensificat exporturile sunt, în special, cele din industrie, dar cele care au avut livrat la export mărfurile cele mai valoroase sunt Ford, Electroputere, Cummins Generator Technologies şi Cargill Podari. Directorul Vămii susţine că exporturile cele mai mari din Dolj se fac înspre China, Elveţia, Norvegia, Turcia, Serbia şi Republica Moldova.  

Importurile, pe val

Cifrele de la Vamă arată că şi importurile au crescut în prima jumătate din 2011, dar balanţa comercială înclină tot în favoarea importurilor, în sensul că acestea sunt mai mari decât exporturile. Directorul Mircea Dan Matei a spus că societăţile doljene au importat mult mai mult decât în 2010 ţesături, vată minerală, sârmă de cupru, produse de patiserie, hârtie de ziar, produse de papetărie, cutii de bere (doar recipientul) şi altele. Cele mai mari importuri ca şi valoare se fac tot din China, urmate de Turcia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Japonia, Coreea, SUA şi Elveţia. În topul importatorilor sunt Ford, Electroputere, Arhi Design, nu neapărat în ordinea aceasta.

TVA mai mare, afaceri mai mari

Cifrele arată că în regiunea de sud a ţării arondată DRAOV Craiova (adică judeţele Olteniei, plus Argeş şi Teleorman) s-au înregistrat taxe vamale de valoare mai mare, ceea ce arată că afacerile companiilor au fost mai mari în primele şase luni din acest an. DRAOV Craiova susţine că în prima jumătate din 2010 se încasaseră taxe vamale de 8,8 milioane de lei, iar acum s-a ajuns la taxe de peste 15 milioane de lei, pe regiune. O surpriză este şi taxa pe valoarea adăugată (TVA). În prima jumătate din 2010, când TVA era în cotă de 19%, la DRAOV Craiova s-au încasat 142 de milioane de lei din această taxă. Acum, la TVA 24%, valoarea taxei a urcat cu 25%, la 178 de milioane de lei.

A scăzut drastic importul de alimente în Dolj

Dacă la industrie Doljul stă bine, importul de bunuri alimentare a scăzut vertiginos în această zonă a ţării. Şeful Vămii susţine că importurile de alimente au scăzut cu 30% în primele şase luni din 2011. Acest lucru poate însemna şi scăderea consumului, dar nu neapărat. În ultima perioadă, s-au redus importurile de legume şi fructe, pentru că au început producătorii autohtoni să scoată pe piaţă propriile produse. Dar, totuşi, scăderea este de 30% faţă de anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII