6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

FISCuniada

Fiscul ameninţă că execută silit până şi firmele care au „îndrăznit“ să-şi achite dările la stat cu o zi întârziere

Mii de firme doljene s-au trezit luna aceasta cu hârtii de la Finanţe, prin care reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) le „informează“ că au de plată anumite sume către bugetul consolidat al statului sau arată modul de stingere a banilor deja viraţi la Finanţe. Dacă există datornici, atunci ei sunt pe drept informaţi de ANAF că trebuie să plătească, dar restul firmelor care sunt la zi cu impozitele nu văd rolul hârtiilor trimise de Finanţe. „Dacă am plătit, de ce trebuie să mă someze. Au avut două-trei săptămâni la dispoziţie să vadă că mi-am achitat datoriile… Pe criza asta nu mi se pare normal să îi «omori» cu hârţogăria chiar pe cei care plătesc la stat“, a spus un contribuabil doljean. Numai luna trecută au fost transmise de ANAF către firmele din Dolj aproape 20.000 de plicuri.

Titluri executorii… pentru bun-platnici

Aşa s-a făcut că sute de firme s-au trezit la sediile sociale cu scrisori recomandate transmise de Fisc, prin care erau somaţi la plata unor debite pe care agenţii economici le achitaseră deja. Culmea este că somaţiile de plată sunt însoţite şi de titluri executorii prin care firmele sunt avertizate că, dacă nu plătesc în termen de 15 zile, atunci se va trece la executarea silită. Doar că unele dintre firmele somate şi-au plătit deja obligaţiile în luna aprilie, dar au întârziat o zi sau două. Cu alte cuvinte, deşi banii au fost plătiţi, Fiscul nu îşi verifică în ograda proprie, ci trimite somaţii, însoţite de titluri executorii pentru sumele deja plătite la stat de către cei din mediul privat. Vrând, nevrând, patronii trebuie să mai facă un drum pe la Fisc să le dovedească funcţionarilor faptul că sunt la zi cu impozitele şi contribuţiile.

Fiscul dă vina pe sistemul informatic

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, recunoaşte că au primit somaţii şi titluri executorii chiar şi firmele care sunt la zi cu plata impozitelor către stat, dar spune că respectivii agenţi economici au întârziat o zi sau două peste termenul legal de plată. Având în vedere că în aprilie a fost Paştele, iar ziua de 25  – care era termenul legal de plată – a picat lunea, în a doua zi de Paşte, considerată sărbătoare legală – termenul s-a prelungit până pe 26 aprilie. Dacă cineva a plătit pe 26 sau pe 27 impozitele la stat, acum se trezeşte cu somaţii şi titluri executorii. De vină ar fi soft-ul. „Somaţiile se generează automat de la unitatea de la Vâlcea, de unde se trimit informările, somaţiile şi titlurile executorii către toată regiunea. Sistemul informatic dacă observă că o firmă nu a achitat impozitele până la termenul de 25 al lunii următoare generează automat somaţia“, a explicat Eugen Călinoiu, care a precizat că sunt sute de firme care au plătit deja şi tot au primit somaţii.

Contabilii, chemaţi la Fisc să se justifice

Directorul adjunct al Fiscului, Mihai Antonescu, a precizat că economiştii sau contabilii firmelor care primesc astfel de somaţii şi care au achitat deja sumele la Fisc trebuie să meargă la DGFP Dolj „pentru a se pune de acord cu datele din fişa ROL“. El a mai afirmat că pot exista firme care au plătit intenţionat cu întârziere, ca să prindă şi debitele respective în cererea de eşalonare a datoriilor pe o perioadă de până la cinci ani.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII