15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIAC Group deschide poarta oltenilor

IAC Group deschide poarta oltenilor

Grupul IAC a deschis ieri şantierul de lucrări pentru cea de-a 29-a fabrică de componente auto din Europa, ce va fi amplasată în Balş, la ieşirea spre Slatina. IAC este al zecelea furnizor Ford care vine în zonă, restul fiind amplasaţi în curtea fabricii auto de la Craiova.
Fabrica va fi gata în toamna acestui an, iar până la sfârşitul lui 2012 vor fi angajate peste 400 de persoane, promit oficialii IAC. „Aici vom avea un centru de excelenţă IAC. Investiţia în valoare de 58 de milioane de euro va genera o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro pe an“, a precizat Pat Salter, preşedinte executiv pentru operaţiuni al IAC Europa.
Se vor produce în noua uzină panouri de portiere, planşe de bord, planşee şi alte piese şi componente, în special din plastic. Fabrica se va întinde pe o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi, terenul fiind cumpărat „la preţul pieţei“, au spus oficialii companiei. Potrivit unor surse, oamenii din Balş ar fi încasat 14 euro pe metrul pătrat.

Liber la angajări

Tot ieri s-a lansat programul de recrutări de personal pentru viitoarea fabrică. Fiona Jonasson, vicepreşedinte de resurse umane al IAC Europa, a precizat că angajaţii vor avea parte de instruire intensă şi că vor fi procesate peste 2.000 de interviuri. Instruirea personalului se poate face chiar şi în alte fabrici IAC din Europa. Într-o primă fază se caută ingineri, tehnicieni, personal IT, responsabili de logistică, manageri de departament, personal financiar, de resurse umane, achiziţii şi altele, urmând ca muncitorii să fie recrutaţi în partea a doua a programului. Aplicanţii pot fi din toată regiunea, incluzând Craiova şi Slatina.

IAC va folosi furnizori locali de materie primă

Fabrica din Balş va dezvolta mai multe afaceri pe orizontală, spun oficialii. Vicepreşedinte de operaţiuni al IAC Group pentru Europa Centrală şi de Est, Maurits Willaert, a spus că mare parte din materiile prime şi materialele care vor fi folosite în fabrica de la Balş vor proveni de la furnizori români. „Suntem într-o perioadă de selectare a furnizorilor. Chiar în această după-amiază (ieri – n.r.) vom avea o întânire cu furnizorii români de materie primă“.  

Ford începe producţia pe final de an

Întrebat de GdS când vor fi livrate primele componente auto către Ford, preşedintele executiv Pat Salter a precizat: „Data la care vom livra componentele este stabilită de Ford. În ultima parte a acestui an vom furniza primele componente către Ford, dar va fi un volum mic. Producţia de serie o vom începe în trimestrul al doilea al anului 2012“. Acesta este, practic, semnalul începerii producţiei Ford la Craiova pentru noul model, la finele acestui an. Cea mai mare parte a producţiei la uzina Ford ar fi programată, astfel, din trimestrul al doilea al anului 2012. Pentru fabrica IAC din Balş, guvernul acordă un ajutor de stat de 17 milioane de euro. Pat Salter a precizat că ajutorul de stat va fi folosit „pentru echipament şi pentru infrastructura acestui proiect“.  

În ce investeşte IAC 

Compania investeşte enorm în clădiri. Iată cum va plasa IAC banii: 12 milioane de euro pentru terenuri şi clădiri, 38 de milioane de euro pentru maşini şi echipamente, iar pregătirea personalului va costa opt milioane de euro. IAC este o companie globală, ce furnizează componente pentru aproape toate mărcile de autoturisme.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII