22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalarii bune la asociaţii

Salarii bune la asociaţii

Unii administratori de asociaţie sunt remuneraţi pentru activitatea prestată şi cu 1.800 de lei lunar, iar un preşedinte poate încasa o indemnizaţie de 1.500 de lei

Bazându-se pe statutul lor de organizaţii care reprezintă interesele proprietarilor,  multe dintre asociaţiile de proprietari din Craiova au ajuns să facă tot felul de aranjamente pe banii locatarilor. Şi, înainte de toate, administratorii acestora au grijă să-şi fixeze remuneraţii babane, mizând pe faptul că nu sunt controlaţi periodic de nimeni, iar mulţi dintre proprietarii docili plătesc tot ce este trecut pe lista de întreţinere.
În Craiova sunt şi asociaţii care utilizează la vedere banii proprietarilor, dar tot mai mulţi angajaţi ai asociaţiilor şi reprezentanţi ai proprietarilor, pe lângă salarii destul de mari, beneficiază şi de prime, stimulente şi decontări gen abonament RAT sau bonuri de benzină.
Legal, salariile şi indemnizaţiile sunt stabilite în Adunarea Generală şi trebuie aduse la cunoştinţa locatarilor, dar în spatele acestora comitetul ales de locatari să-i reprezinte modifică fără nici o jenă sumele. Aşa au ajuns unii administratori de asociaţie să fie remuneraţi pentru activitatea prestată şi cu 1.800 de lei lunar, iar un preşedinte să încaseze o indemnizaţie de 1.500 de lei. Acestea sunt sume depistate de inspectorii din cadrul Primăriei Craiova în bilanţul depus anual de asociaţii. Ceea ce înseamnă venituri de zeci de mii de lei anual.
„La asociaţia noastră, administratorul, care este şi casier, şi contabil, are un salariu de 1.700 de lei, dar i-am auzit pe colegi că unii administratori primesc un salariu ce depăşeşte 2.000 de lei“, a spus preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul craiovean Rovine.
La cealaltă extremă, suma minimă primită de un administrator este de 800 de lei, dar cel mai frecvent întâlnit salariu este de 1.000 de lei sau 1.200 de lei. „Eu, ca administrator, am un salariu de 1.000 de lei, preşedintele – 600 de lei, cenzorul – 200 de lei, iar femeile de serviciu – câte 540 de lei“, a spus Mariana Radu, administrator la Asociaţia nr. 1 Lăpuş. Proprietarii spun însă că „are 1.000 de lei, plus că mai este şi la Asociaţia nr. 7 Lăpuş şi probabil că îşi dublează veniturile“, a susţinut o locatară din Asociaţia nr. 1 Lăpuş. În aceeaşi situaţie se găseşte administratorul de la Asociaţia nr. 5 Lăpuş şi bloc U8 Lăpuş.

Mai ciugulesc şi preşedinţii

Ce-i drept, preşedinţii încasează mai puţin decât un administrator, dar cei mai mulţi sunt foarte preţioşi la vedere  şi nu dau pe la asociaţie decât ca să-şi ridice banii. Şi asta, întrucât cei mai mulţi mai au un loc de muncă, dar au acceptat „să se împovăreze“ şi cu problemele asociaţiei.
Cea mai mică sumă câştigată de un preşedinte de asociaţie din Craiova este de 200 de lei, iar cea mai mare este de 1.500 de lei, 500 de lei fiind venitul de mijloc.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

62 COMENTARII