18.4 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să cheltuieşti un milion de euro într-o zi

Cum să cheltuieşti un milion de euro într-o zi

Fiscul doljean s-a dat peste cap în noaptea de 30 spre 31 decembrie, pentru ca fluxurile de trezorerie să le permită primăriilor din judeţ să cheltuiască puţin peste un milion de euro în ultima zi a anului, ca să nu piardă finanţările repartizate de guvern.

Autorităţile locale doljene au avut de cheltuit 4,66 milioane de lei, adică 1,09 milioane de euro, în ultima zi a anului 2010. Hotărârile de guvern date pe ultima sută de metri anul trecut le-au dat mari bătăi de cap autorităţilor locale. Actele normative repartizau sume defalcate din TVA şi sume din fondul de rezervă bugetară pentru autorităţile locale din mai multe judeţe, iar banii s-ar fi putut reîntoarce la buget dacă nu erau cheltuiţi în 2010. „Câteva hotărâri de guvern au venit subit, pe final de an, iar în noaptea de 30 spre 31 decembrie la Trezorerie s-a lucrat până la ora 4.00 dimineaţa, pentru a face decontările şi plăţile către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. S-a lucrat până târziu la toate trezoreriile din judeţ, pentru a putea primăriile să plătească pe 31 decembrie către firmele care le-au executat lucrări şi care aveau facturi neîncasate“, a spus directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu. În aceeaşi noapte, Trezoreria a efectuat decontări şi plăţi mult mai mari către diverse instituţii publice şi firme, „de aproximativ 15 milioane de lei“, spune Călinoiu. Aceleaşi fluxuri de trezorerie au fost în toată ţara pe 30 decembrie, dar mai ales pe 31.

Bani pentru firmele care au avut afaceri cu statul

Guvernul a acordat fonduri pentru primării, pentru ca acestea să poată să achite datoriile către unele firme care au efectuat lucrări şi nu îşi primiseră banii la timp. Hotărârile executivului au fost publicate în Monitorul Oficial în 27, respectiv 28 decembrie. Prin HG 1326/2010, privind repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din TVA (…), 15 localităţi doljene au primit în total 1,84 milioane de lei pentru a plăti lucrările de alimentări cu apă, canalizări, staţii de epurare, punţi şi podeţe. În plus, prin HG 1.379/2010 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, Doljului i-a fost repartizată suma de 2,82 milioane de lei, pentru consiliul judeţean (300.000 de lei) şi pentru încă 41 de primării din judeţ. Reprezentanţii DGFP Dolj spun că banii alocaţi pe 31 decembrie au putut fi folosiţi de primării „pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital, pentru plata unor salarii restante etc.“.

Mai sunt restanţe către firme

Cu toate acestea, în judeţ mai există firme care nu şi-au primit încă banii de la primării pentru lucrările executate. Potrivit datelor furnizate de Trezoreria doljeană anul trecut, unităţile administrativ-teritoriale din judeţ aveau, la 31 martie 2010, datorii către furnizori şi către alţi operatori economici de 15.499.350 de lei, potrivit datelor centralizate de la primării. Guvernul încercase să determine primăriile să se împrumute de la Finanţe pentru a plăti restanţele către firme, dar măsura nu a avut succesul scontat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU