26.2 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Prima Casă“ se clatină puţin

„Prima Casă“ se clatină puţin

Programul „Prima Casă“ este momentan nefuncţional, din cauză că guvernul nu a stabilit plafonul de garantare pe care îl poate utiliza Fondul de Garantare a Creditelor. Este o chestiune de câteva zile până când programul va reveni la normal, spun oficialii avizaţi.

Guvernul, prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice, trebuie să stabilească plafonul anual de garantare pentru programul „Prima Casă“, astfel că până apare actul normativ, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) nu poate acorda garanţii pentru credite contractate anul acesta. „Acum, Fondul de Garantare acordă garanţii doar pentru dosarele pe «Prima Casă» depuse şi înregistrate până pe 31 decembrie 2010. Se aşteaptă stabilirea prin hotărâre de guvern a plafonului pe anul 2011“, a spus Gheorghe Lăpădat, directorul Fondului Local de Garantare Craiova, Filială a FNGCIMM. El a adăugat că „nu sunt motive de îngrijorare pentru persoanele care doresc să contracteze un împrumut bancar prin Programul «Prima Casă». Este o perioadă scurtă de timp până când lucrurile vor reveni la normal, sunt premise pentru continuarea acestui program, acesta constituind, de fapt, stimulul creşterii tranzacţiilor imobiliare şi al creditării ipotecare“. Deja s-a publicat în Monitorul Oficial un ordin al ministrului finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, prin care se spune că în 2011 comisionul practicat de Fond pentru creditele aprobate prin „Prima Casă“ rămâne tot 0,49% pe an aplicat la soldul creditului, la fel ca anul trecut. În anul 2009, plafonul Fondului de Garantare a fost de un miliard de euro, iar în 2010 – de 700 de milioane de euro. Programul a dat rezultate, pentru că „din cele 1,7 miliarde de euro alocate până acum acestui program au fost consumate în cei doi ani de la debut circa 1,4 miliarde de euro“, a afirmat Gheorghe Lăpădat. Familiile care se încadrează în programul „Prima Casă“ din punct de vedere al veniturilor solicitate de bănci întocmesc dosarul şi îl depun la bancă. Aceasta transmite actele la Fondul de Garantare, care garantează 85% din creditul pe care doresc să îl contracteze tinerii. Dacă se aprobă dosarul de către Fond, atunci se aprobă şi finanţarea de către bancă. Dobânzile sunt variabile, în funcţie de indicii ROBOR, EURIBOR sau LIBOR, iar banca nu are voie să crească marja sau comisioanele pe durata contractului, decât cu acordul clientului.

Unele bănci primesc dosare, altele nu

În Craiova, blocarea de moment a programului „Prima Casă“ este văzută în feluri diferite de la o instituţie de credit la alta. Unele bănci încă primesc dosare de la populaţie şi pe 2011, altele preferă să evalueze doar dosarele depuse pe finalul anului trecut, până când guvernul aprobă noul plafon de garantare. „Până la clarificarea modului în care programul «Prima Casă» va arăta anul acesta, BRD continuă să întocmească dosare în condiţiile actuale. (…) Aşteptăm cu interes aprobarea de către Ministerul Finanţelor Publice a plafonului de garantare pentru anul 2011“, a spus un reprezentant al BRD. „Tot ce putem să facem este să consiliem clienţii, să facem prescoring, şi nu mai putem primi dosare pe «Prima Casă» pentru că nu mai avem baza legală“, a spus Cornel Cojocaru, director de comunicare al BCR. „Noi am primit un comunicat de la Centrala băncii, prin care ni s-a spus că aplicaţia pentru «Prima Casă» a fost oprită la 31 decembrie 2010. Aşadar, analizăm dosarele depuse până la 31 decembrie. Acest lucru nu înseamnă că «Prima Casă» este blocat“, a spus un reprezentant al altei bănci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII