31.7 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriParlamentarii şi primarii care sunt avocaţi stagiari pot deveni avocaţi definitiv fără examen

Parlamentarii şi primarii care sunt avocaţi stagiari pot deveni avocaţi definitiv fără examen

Legea privind exercitarea profesiei de avocat prevede că parlamentarii, primarii, şefii de CJ care sunt avocaţi stagiari pot deveni avocaţi definitiv, fără a mai da examenul naţional, precum ceilalţi candidaţi.

Amendamentele care privesc categoriile exceptate de la examenul de definitivat au fost adoptate în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi au trecut, probabil, neobservate de plen, deşi în cadrul şedinţei din 7 decembrie un amendament asemănător al lui Eugen Nicolicea, respins de deputaţii jurişti, stârnise ample dezbateri despre privilegiile parlamentarilor.
Astfel, potrivit unui amendament al preşedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), şi al deputatului Gabriel Andronache (PDL), avocatul stagiar care a exercitat cel puţin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, preşedinte de consiliu judeţean sau vicepreşedinte de consiliu judeţean dobândeşte la cerere calitatea de avocat definitiv. Deputaţii jurişti motivau că, în cazul unor persoane cu „notorietate publică“ şi pregătire juridică demonstrată în activitatea profesională anterioară, intrarea în profesie trebuie făcută „direct“. „Prin cadrul normativ care reglementează profesia trebuie recunoscută posibilitatea unor persoane cu notorietate publică şi cu pregătire juridică de a se integra direct în profesie fără a mai trece prin examenul de primire deoarece cunoştinţele juridice ale acestora au fost verificate în activitatea profesională anterioară, care stă, de altfel, la baza motivării cererii de admitere în profesie“, se arată în motivarea amendamentului.
Amendamentul admis în comisie a trecut automat şi de plen, deşi deputaţii au dezbătut îndelung asupra unui amendament similar, respins însă, al lui Eugen Nicolicea, fiind considerat aducător de privilegii pentru parlamentari. Astfel, amendamentul deputatului UNPR prevedea ca deputaţii şi senatorii cu studii juridice să poată deveni avocaţi stagiari fără a susţine examen. Potrivit legii, pentru a deveni avocat este nevoie de parcurgerea a două examene: unul de intrare în profesie, a cărui promovare permite absolventului de drept să devină avocat stagiar, şi un examen de definitivat, la care sunt supuşi avocaţii stagiari. Amendamentul lui Nicolicea se referea la primul examen, în timp ce al lui Buda şi Andronache se referea la al doilea.

Urban, despre modificările la Legea avocatului: Măgărie cruntă, ruşine să le fie celor care au votat

Senatorul PDL Iulian Urban critică pe blogul său modificările legislative prin care parlamentarii, primarii şi şefii de CJ care sunt avocaţi stagiari pot deveni avocaţi definitiv fără examen, spunând că este vorba de o „neruşinare“ şi o „măgărie“, care face justiţia română de „râsul curcilor“.
„Neruşinare parlamentară! Dacă stai ca viţelul în scaunul de parlamentar, eşti făcut din oficiu avocat definitiv“, îşi intitulează Urban postarea despre modificările făcute de deputaţi la Legea avocatului. „Ştiţi cum a trecut noua lege a avocaturii de der[p]utaţii din Camera Der[p]utaţilor? Printr-o măgărie cruntă, printr-un act infantil, printr-o negociere care face România şi justiţia română de râsul curcilor şi al lumii întregi. Practic, der[p]utaţii nu au ratat ocazia să demonstreze că nu au nici un Dumnezeu când vine vorba de privilegii aberante. Cum mai devine un der[p]utat în zilele noastre avocat definitiv? Simplu: 1. câştigi alegerile cumpărând voturile; 2 nu dai pe la parlament timp de patru ani de zile decât ca să ridici salariu + suma forfetară + chirie + decont maşină, telefon, laptop…; 3. după încheierea unui asemenea mandat glorios, devii avocat definitiv. Oare chiar nu îşi mai dă nimeni seama în justiţia română că suntem imbecili definitiv şi irevocabil având în lege asemenea prevederi demne de lumea a IV-a?“, se lansează pedelistul în atac. „Păi haideţi d-lor der[p]utaţi să modificăm şi alte legi astfel încât la finalul unui mandat glorios de parlamentar cu prezenţă la şedinţele de plen de 0,0001%, băiatu’ parfumatu’ sau femeia fatală care au fost parlamentari să capete tot aşa din oficiu şi următoarele titluri/recunoaşteri: medic, inginer, arhitect, academician“, continuă Urban. El crede că nu există nici o diferenţă între deputaţii care şi-au stabilit asemenea privilegii şi Elena Ceauşescu, care s-a proclamat academician doctor inginer. „Ce diferenţă există între actualii der[p]utaţi care au votat o asemenea porcărie, şi Elena Ceauşescu, academician, doctor inginer? Nici una, ci doar faptul că se aplică sintagma «Ţi-ai dracu’ cu polimerii voştri!». Mă întreb şi eu ca naivu’: cum de consilierii Administraţiei Prezidenţiale nu au semnalat preşedintelui Băsescu faptul că nu trebuie să promulge legea cu o asemenea formă infantilă de cumpărare de influenţă parlamentară?“, mai critică senatorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU