25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe ne aşteaptă în 2011

Ce ne aşteaptă în 2011

Anul Nou a venit cu scumpiri ale combustibililor, din cauza creşterii accizelor. Vestea bună pentru angajaţi este că va creşte salariul minim pe economie, vestea proastă pentru angajatori este că vor plăti contribuţii mai mari la stat. Cresc şi amenzile de circulaţie. 

Anul a debutat cu scumpiri ale produselor accizabile, cele mai vizibile fiind la combustibili. Ordonanţa de Urgenţă 117/2010 publicată în Monitorul Oficial pe 30 decembrie 2010 arată că acciza la benzină se va scumpi de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tonă, iar acciza la motorină va creşte cu 11 euro pe tonă.

Benzina s-a scumpit deja

Combustibilul se scumpeşte aproape săptămânal. În ianuarie 2011, motivul scumpirii este acciza majorată. La pompă, preţul combustibililor a crescut deja. Benzinăriile au afişat un preţ mai mare al benzinei şi motorinei încă de pe 2 ianuarie. Un litru de benzină (Carrera 95) s-a scumpit de la 5,05 lei săptămâna trecută la 5,11 lei pe litru ieri. Creşterea accizelor la carburanţi va scumpi transportul de bunuri şi, implicit, mărfurile transportate. Orice astfel de scumpire se regăseşte mai devreme sau mai târziu în preţul final al produselor şi chiar al serviciilor.
Chiar guvernul a anticipat scumpirile. Se scumpeşte şi cafeaua, ca urmare a reintroducerii accizei, iar la tutun majorarea de acciză a fost introdusă de la 1 iulie. Ţigările se vor scumpi de la 1 iulie, dar apoi se vor scumpi în fiecare an, pentru că acciza creşte până în 2017. Alcoolul etilic va avea cea mai mare acciză – 750 de euro pe hectolitrul de alcool pur, iar pentru vinurile spumoase acciza va fi de 34,05 euro pe hectolitru. În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal apare negru pe alb: „În domeniul accizelor – o posibilă creştere a preţurilor de vânzare pentru anumite produse accizabile ca urmare a majorării nivelului accizelor“.

Pâinea s-ar putea scumpi din nou

Preţul grâului şi al făinii în continuă creştere ar putea scumpi din nou pâinea în primăvara acestui an, după cum spuneau producătorii din panificaţie, încă de anul trecut. Din octombrie 2010, franzela albă s-a scumpit cu aproape 20%, iar pâinea integrală, chiar şi cu 50% la unii producători.

Creşte salariul minim, cresc şi amenzile de circulaţie

De la 1 ianuarie 2011, salariul minim în mediul privat va creşte de la 600 de lei la 670 de lei. Dacă angajaţii plătiţi cu salariu minim se vor bucura pentru câţiva bănuţi în plus, angajatorii au motive de tristeţe, căci vor plăti la stat contribuţii şi impozite ceva mai mari decât de obicei. Odată cu creşterea salariului minim s-a majorat şi cuantumul amenzilor de circulaţie. Punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Cum salariul minim a crescut de la 1 ianuarie, şi punctul de amendă creşte de la 60 la 67 de lei.

Unele firme mici, uşor avantajate

OUG nr. 117/2010 spune clar că microîntreprinderile pot opta anul acesta pentru impozitul pe profit, de 16%, sau pentru impozitul pe venitul microîntreprinderilor, care este de 3%. Problema este că nu orice microîntreprindere mai poate plăti impozit de 3%, ci doar acelea care au până la nouă angajaţi, o cifră de afaceri pe anul anterior ce nu depăşeşte 100.000 de euro şi „nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor“, se arată în ordonanţă. Adică acele microîntreprinderi care plăteau 3% din venituri înainte ca prevederea să fie abrogată din Codul fiscal nu ar mai avea voie în 2011 să opteze pentru această formă. Rămâne de văzut cum va fi interpretată această ultimă prevedere legală.

Alte noutăţi în 2011

– Împătimiţii jocurilor de noroc vor plăti, de anul acesta, o taxă de intrare în cazinouri, de 20 de lei;
– Se introduce taxa de poluare şi pentru maşinile dotate cu Euro 5;
– Cei cu mai multe locuinţe vor plăti şi anul acesta impozite mai mari, stabilite în iulie anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII