6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiaţa uriaşă a jocurilor de noroc

Piaţa uriaşă a jocurilor de noroc

Pe perioada crizei, doljenii sunt atraşi ca un magnet de jocurile de noroc. Mulţi iubitori ai sportului sunt acum „sclavii“ pariurilor sportive. Cozile de altădată de la lapte şi pâine s-au mutat acum la… agenţiile de pariuri. Este o piaţă profitabilă atât pentru oameni, cât şi pentru firmele care practică astfel de jocuri, iar în Craiova asemenea companii au „invadat“ spaţiul public. Probabil că interese sus-puse îi determină pe guvernanţi să nu impoziteze deloc câştigurile de la cazinouri şi maşinuţe.

Doctori, profesori sau muncitori, bugetari sau privatizaţi, studenţi sau pensionari, femei sau bărbaţi – cu toţii sunt atraşi de mirajul jocurilor de noroc, mai ales de pariurile sportive. Jocurile de noroc au câştigat teren din ce în ce mai mult în Dolj, în special de când criza s-a instalat pe meleaguri româneşti. În Craiova, vezi la tot pasul asemenea firme care practică jocurile de noroc, în special agenţii de pariuri sportive. Deşi regulile de autorizare sunt destul de dure şi sumele care trebuie plătite pe licenţele de funcţionare sau pe autorizaţii sunt uriaşe, firmele care practică jocurile de noroc sunt la tot pasul. Din 2008 şi până acum au existat şi astfel de societăţi care s-au închis, au plecat în alte judeţe, fie unii patroni s-au asociat pentru a îndeplini condiţiile prevăzute de lege să funcţioneze în acest domeniu.  

Puzderie de firme
în Craiova şi în Dolj

La solicitarea GdS, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj informează că în judeţ există 40 de firme care practică jocurile de noroc, dintre care 17 au sediul social în Dolj, iar 23 sunt din alte regiuni ale ţării, dar şi-au deschis aici puncte de lucru. Din cele 40 de firme autorizate să practice jocuri de noroc, cele mai multe sunt concentrate în Craiova. Pe arterele principale, dar şi în cartiere, jocurile de noroc au apărut la tot pasul. Este un domeniu în care câştigă şi firma, şi „jucătorii“. De exemplu, numai într-o lună cele 17 firme care au sediul social în Dolj au plătit la buget „taxa de jocuri de noroc de 345.407 lei“, susţin cei de la DGFP Dolj, taxă impusă de OUG nr. 77/2009. Este obligatorie deţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiei de exploatare, care se acordă de o comisie din Ministerul Finanţelor după verificări prealabile. Nu sunt autorizate firmele cu datorii la stat şi nici cele care nu îndeplinesc o serie de condiţii. De asemenea, li se retrage autorizaţia/licenţa dacă firmele devin datornice la stat sau dacă nu şi-au achitat în 30 de zile taxele, respectiv dacă nu mai îndeplinesc o serie de condiţii de autorizare (număr de maşini, locaţii etc.). „Taxa trebuie plătită anticipat. Firma nu poate plăti licenţa dacă nu achită taxa“, a precizat Mitiţă Tudor, şef Birou Autorizaţii şi Gestionarea Cazierului Fiscal, din cadrul DGFP Dolj, care s-a ocupat în trecut şi de autorizarea jocurilor de noroc.

Mirajul câştigurilor
de bani nemunciţi

Dintre toate jocurile de noroc, cele care prind la public cel mai bine în prezent sunt pariurile sportive. „Este ca un drog. Joacă zilnic femei, bărbaţi, tineri, bătrâni, adică persoane de toate felurile, indiferent de suma mizată. Pariezi de la unu – doi lei până la milioane de lei. Există persoane din Craiova care pun 1.000 de lei sau 2.500 de lei o singură dată. Poţi să pierzi, dar şi să câştigi. Şi mulţi câştigă. Atunci când sunt meciuri de fotbal cu rezultate «surpriză» câştigă agenţiile de pariuri foarte mult, dar când sunt rezultate aşteptate, atunci câştigă oamenii“, a povestit Diana Mihai, din Craiova. „Pe timp de criză, oamenii se duc la pariuri, pentru că se aşteaptă să câştige. Mulţi pot să parieze şi on line. Există agenţii de pariuri cu sedii în paradisuri fiscale la care poţi paria on line şi este mult mai comod. Se pariază mult şi la cursele de câini, organizate în Marea Britanie. Poţi viziona cursa pe internet. Astfel de curse se organizează din trei în trei minute, deci poţi să câştigi de mai multe ori într-o zi. La fel cum poţi să şi pierzi“, a spus Robert D. din Craiova.

Un craiovean a câştigat 200.000 de lei zilele trecute

Jucătorii spun că tot mai multe firme intră pe piaţa din Craiova şi, coincidenţă sau nu, la acestea se câştigă sume mari. „A apărut în oraş o agenţie de pariuri nouă şi chiar weekendul trecut au câştigat doi oameni sume fabuloase. Unul a câştigat 200.000 de lei într-o zi, iar celălalt a câştigat 50.000 de lei“, a spus Diana. Practic, o mare parte dintre împătimiţii sportului au devenit „sclavii“ jocurilor de noroc. La final de săptămână, oamenii chiar stau la coadă la casele de pariuri.

Fără impozite pe câştigurile din jocuri de noroc?

În timp ce statul impozitează excesiv munca şi mediul privat, în general, cei care câştigă din jocuri de noroc vor fi păsuiţi. Dacă o persoană fizică sau juridică nu-şi plăteşte un leu la stat, atunci statul o somează şi o execută rapid. În schimb, în proiectul de modificare a Codului Fiscal, dat publicităţii zilele trecute, se propune neimpozitarea jocurilor de noroc, în special a celor de la cazinouri şi maşinuţe. Numai că personalul abilitat din Ministerul Finanţelor a omis, intenţionat sau nu, să precizeze cum se impozitează câştigurile persoanelor care pariază la agenţiile de pariuri sportive. În prezent, câştigurile din pariuri se impozitează cu 25% doar dacă depăşesc 600 de lei. Iată cum va suna articolul din Codul Fiscal: „Art. 751. Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice activităţii cazinourilor şi la jocurile tip slot machine, cu excepţia veniturilor de tip jack-pot“. Astfel că vor fi impozitate doar câştigurile mari (jack-pot). Întrebat de ce statul nu impozitează toate câştigurile din jocuri de noroc, directorul DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, a precizat: „Din punctul meu de vedere, atâta timp cât sunt venituri trebuie impozitate. Dar latura acestei metodologii este specifică ANAF. Sunt convins că specialiştii de acolo ştiu ce fac de au propus aşa ceva“. Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a dat asigurări că totuşi cazinourile vor plăti în continuare impozit pe câştig, dar că ele vor fi obligate să perceapă clienţilor o taxă de intrare.

Bilete de intrare la cazinouri
Guvernanţii vor să introducă bilete de intrare la firmele care practică jocuri de noroc, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal. La cazinouri, taxa de intrare ar fi de 20 de lei (valabilă 24 de ore), iar taxa la jocurile de noroc de tip slot-machine ar urma să fie de cinci lei de persoană, potrivit dailybusiness.ro. Nu se precizează în proiectul de act normativ dacă se introduc sau nu bilete şi la casele de pariuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII