16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎncă o lună de alergătură pentru cei cu drepturi de autor

Încă o lună de alergătură pentru cei cu drepturi de autor

În septembrie, persoanele plătite pe drepturi de autor şi convenţii trebuie să îşi depună, în persoană, declaraţiile şi să îşi achite contribuţiile la pensii şi şomaj, dacă banii pe august le-au intrat în cont până pe 10 septembrie, doar că pot merge cu ambele declaraţii la aceeaşi instituţie, oricare dintre cele două. Cei care au primit banii după 10 septembrie scapă de cozi, iar declararea şi plata le vor face angajatorii.

Conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj şi cea a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj au organizat vineri o conferinţă de presă comună pentru a prezenta opiniei publice noile modificări ale OUG nr. 58/2010 (modificată prin OUG nr. 82/2010) care reglementează modul în care trebuie să depună declaraţii şi să achite contribuţiile la asigurările sociale (la pensii) şi la şomaj persoanele care au contracte de drepturi de autor sau alte contracte şi convenţii civile. Termenul de depunere este până pe 27 septembrie, iar până atunci, cele două declaraţii, pentru pensii şi pentru şomaj, se pot depune în acelaşi loc, fie la o instituţie, fie la alta.
„Având în vedere prevederile OUG nr. 58/2010, modificată prin OUG nr. 82/2010, am dispus măsuri organizatorice. Aceste măsuri constau în delegarea de personal specializat de la CJP la AJOFM şi invers, de la AJOFM la CJP, astfel încât contribuabilul să depună în aceeaşi locaţie declaraţiile pentru şomaj şi asigurări sociale şi să poată face plata în acelaşi loc“, a spus Daniel Baciu, directorul CJP Dolj. Zilnic, o persoană de la AJOFM merge la CJP, iar un angajat al CJP va fi delegat să meargă la AJOFM pentru a primi declaraţiile oamenilor. Cota de contribuţii pe care o plătesc oamenii din veniturile lor a rămas aceeaşi, 10,5% la pensii şi 0,5% la şomaj. Până acum, încasările pe OUG nr. 58 se apropie de 100.000 de lei, din 167.000 de lei cât au de plată contribuabilii doljeni, obligaţi să achite de OUG nr. 58/2010.

Program prelungit

Aşadar, va fi încă o lună în care persoanele fizice îndreptăţite trebuie să meargă la CJP şi AJOFM să îşi depună declaraţiile, dacă veniturile lor s-au modificat din iulie până în august. Pentru a evita aglomeraţia de la ghişee, programul de lucru s-a prelungit, astfel că de luni până vineri se pot depune declaraţii şi efectua plăţi între orele 8.00-19.00, sâmbătă până la ora 13.00, iar luni, pe 27 septembrie, până la ora 18.00.
Persoanele fizice plătite pe drepturi de autor în luna august au termen până pe 27 septembrie să îşi depună declaraţiile şi să plătească, pe formularul stabilit de OUG nr. 58/2010. Pentru veniturile realizate în august, dar încasate în perioada 1-10 septembrie tot oamenii care au fost plătiţi pe drepturi de autor sau contracte şi convenţii civile îşi depun declaraţiile şi tot ei trebuie să plătească, dar pe formularul vechi din OUG nr. 58/2010 şi în vechile conturi înfiinţate pe acelaşi act normativ. Angajatorii vor depune declaraţiile şi vor reţine contribuţiile din banii cuveniţi persoanelor plătite pe contracte de drepturi de autor şi convenţii civile dacă banii aferenţi lunii august au fost încasaţi de persoanele fizice după data de 10 septembrie. Mai exact, cine a luat banii pe luna august în primele zece zile din septembrie îşi depune singur declaraţiile şi plăteşte. Cei care au încasat banii pe drepturi de autor şi convenţii după 10 septembrie scapă de cozi la ghişee, reţinerea şi plata făcându-se de către angajator. În octombrie doar angajatorii vor depune declaraţiile pe formularele noi, stabilite prin OUG nr. 82/2010.

Conturile unde se poate plăti la pensii

Ileana Ciutan, şef Serviciu Evidenţă Contribuabili din cadrul CJP Dolj, a precizat că plata acestor obligaţii se poate face în aceleaşi conturi ca şi pentru OUG nr. 58/2010 în acelaşi cont ca şi până acum, şi anume RO70TREZ70322210309xxxxx. Iar angajatorii care vor achita în octombrie pentru veniturile din septembrie pot plăti (pe OUG nr. 82/2010) în alt cont, deschis la Trezorerie. Contul este următorul 22.21.03.10.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS