22.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMii de tineri români studiază în universităţi străine

Mii de tineri români studiază în universităţi străine

Anual, 5.000 de români pleacă la studii în străinătate, potrivit unor estimări oficiale ale Ministerului Educaţiei, iar unii dintre aceştia profită de facilităţile de taxe. Nu avem însă cifra exactă a tinerilor care studiază la universităţi străine, ci doar statistici rea-lizate de ONG-uri care activează în domeniul educaţiei

Aproximativ 900.000 de studenţi învaţă în prezent în România, iar majoritatea urmează cursurile unei facultăţi de stat. Dintre aceştia, doar Universitatea din Craiova şcolarizează anual aproximativ 32.000 în peste 120 de specializări… În ceea ce priveşte numărul tinerilor absolvenţi de liceu care aleg să-şi continue studiile la universităţi de peste graniţă, în România nu există o instituţie care să îl centralizeze. Doar ONG-urile care activează în zona educaţională mai realizează astfel de statistici, însă acestea diferă de la o asociaţie nonprofit la alta. Dacă anul trecut organizaţia Integral Programe Educaţionale anunţa că 50.000 de studenţi români învaţă în străinătate, reprezentanţii grupului de ONG-uri Educativa susţin că cifra este mult mai mică, de aproape 22.000, bazându-se pe o serie de statistici realizate la nivel european de UNESCO, OECD, Institute for International Education (numărul de studenţi români aflaţi la studii în SUA) şi DAAD (numărul de studenţi români aflaţi la studii în Germania). În schimb, Ministerul Educaţiei nu dispune de informaţii legate de numărul studenţilor români care îşi continuă studiile superioare în cadrul universităţilor străine…

Franţa, Germania, SUA şi Italia, principalele destinaţii

Numai 800 de studenţi români s-au înscris la universităţile străine în 2007, adică mai puţin de 1% din numărul absolvenţilor de bacalaureat care se înscriu la o facultate din România, deşi acesta a fost primul an în care taxele la universităţile străine erau chiar mai mici decât cele locale. În 2007, statisticile oficiale înregistrau 21.451 de studenţi români la universităţile străine. În 2008, conform statisticilor, 21.106 români erau la studii în străinătate, în afară de cei înregistraţi în cadrul programelor de mobilitate temporară de tip Erasmus, unde studenţii pleacă pe o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an. Franţa, Germania, SUA şi Italia sunt principalele destinaţii de studiu alese de mai bine de 12.000 de români care au vrut să-şi continue studiile la o universitate din străinătate, acestea fiind ţările în care taxele de şcolarizare au scăzut semnificativ pentru studenţii din ţările UE. În Ungaria, de exemplu, învaţă peste 3.000 de tineri cu dublă cetăţenie română şi ungară – care preferă să studieze în ţara natală. Universităţile preferate însă de tinerii români sunt cele din Franţa, unde unele taxe sunt chiar mai reduse decât la universităţile din România. În ţara noastră, taxele de şcolarizare pentru un program de licenţă încep de la 600 de euro şi pot depăşi 1.000 de euro – la Drept, Teatru, Medicină etc. Chiar dacă Franţa şi Germania au rămas destinaţii de top pentru studenţii români, universităţile din Spania şi Italia au început să câştige teren în ultimii ani, odată ce comunităţile de români din aceste ţări au crescut foarte mult. Creşteri procentuale însemnate au şi Olanda şi Danemarca, pentru că au sisteme educaţionale foarte bune şi costuri reduse de şcolarizare. De altfel, există o tendinţă a studenţilor români să aplice pentru obţinerea de împrumuturi guvernamentale pentru a continua studiile, cum este în cazul guvernului britanic, care acordă un credit ce acoperă în totalitate taxa de şcolarizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII