18.7 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFrancezii pun presiune pe CE în problema romilor din România

Francezii pun presiune pe CE în problema romilor din România

Premierul francez, Francois Fillon, a trimis ieri o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care îi cere să forţeze România să folosească cele patru miliarde de euro din fonduri europene alocate anual pentru integrarea romilor, informează Reuters.
„Franţa nu are mijloacele legale de a forţa guvernul român să cheltuiască aceste fonduri pentru adăposturi şi educaţia populaţiei sale“, a justificat secretarul pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, iniţiativa guvernului francez. „Însă Europa poate şi de aceea i-a scris premierul domnului Barroso“, a spus el.
Ieri se afla la Paris o delegaţie guvernamentală românească pentru a discuta problema romilor şi a deportărilor. Guvernul preşedintelui Sarkozy şi-a apărat politica de repatriere a sute de romi în săptămânile care au trecut, sugerând că ar putea bloca intrarea României în spaţiul Schengen dacă nu reuşeşte să rezolve problema.
„Guvernul român trebuie să facă din asta o prioritate naţională şi, dacă nu o face, anumite lucruri s-ar putea întâmpla – în principal referitoare la aderarea României la Schengen“, a mai spus Lellouche, citat de Reuters.
Guvernul francez va organiza o întâlnire interministerială pe tema migraţiei în 6 septembrie, însă România şi Bulgaria nu au fost invitate. De altfel, nici Comisia Europeană, nici Polonia, Ungaria sau Cehia nu au primit invitaţie, iar Belgia, deţinătoare a preşedinţiei UE în acest moment, ar putea refuza invitaţia pentru a nu părea că legitimează şi este de acord cu politica franceză privind romii, susţine EUobserver.
Diplomaţii europeni citaţi de publicaţia de la Bruxelles susţin că neadresarea unei invitaţii acestor ţări este pentru că Franţa ar vrea să impună chestiunea romilor la nivel bilateral, pentru că nu este pe agenda nici uneia dintre întâlnirile Consiliului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII