Producţia totală de autovehicule a României ar putea ajunge la 520.000 de unităţi anual până în 2014, ceea ce ar echivala cu o creştere de 74,5% faţă de nivelul din 2009, potrivit unei analize a Institutului de Automotive al PricewaterhouseCoopers (PwC) date publicităţii ieri.
România ar avea cel de-al treilea ritm de creştere al capacităţii de producţie auto dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, după cel al Ucrainei (242% creştere până în 2014) şi al Rusiei (235%), se arată în analiza PwC.
În ceea ce priveşte volumul total al producţiei, România va deveni al şaselea producător auto din regiune până în 2014, după Rusia, Turcia, Republica Cehă, Polonia şi Slovacia, însă înaintea Ungariei, Ucrainei şi Sloveniei.
„Producţia de maşini în Europa de Est este influenţată în principal de consumul intern, dar şi de exporturi, îndeosebi către ţările Uniunii Europene. Eliminarea treptată a finanţării schemelor de înnoire ale parcurilor auto, precum şi măsurile de austeritate care se vor lua în multe ţări UE în următorii câţiva ani, vor avea un impact negativ asupra cererii de maşini noi în interiorul Pieţei Comune. Cu toate acestea, anticipăm un ritm puternic de creştere al industriei auto româneşti în următorii cinci ani, pe măsură ce investiţiile recente de la fabrica auto din Craiova vor deveni complet operaţionale, iar capacitatea de producţie de la fabrica din Piteşti va creşte pentru a face faţă cererii sporite pentru noile modele de autoturisme lansate“, a declarat Ionuţ Simion, partener consultanţă fiscală, liderul Grupului de Automotive din cadrul PwC România.
La nivel global, diferenţa dintre producţia şi vânzarea de maşini arată faptul că revenirea la starea de echilibru a pieţei este încă departe. Excluzând stocurile, producţia globală de maşini şi vânzările se află de obicei în echilibru, dar deciziile impuse de criză luate la începutul anului 2009 au dereglat această balanţă.
„Efectele reziduale ale crizei industriei auto au alterat relaţia tradiţională dintre producţia de automobile şi vânzări. În timp ce redresarea industriei auto îmbracă forme diferite pe pieţele mature, faţă de cele emergente, răspunsurile diferite în faţa crizei au dus la apariţia unei distorsiuni între cifrele de producţie şi cele de vânzări, ceea ce face greu de anticipat cum va evolua piaţa“, a spus Ionuţ Simion.
Analiza PwC arată că indicatorul cel mai semnificativ referitor la evoluţia industriei auto în 2010 este nivelul producţiei automobilelor. Datele Institutului de Automotive indică faptul că, în perioada ianuarie-mai 2010, producţia de automobile din cele mai mari 12 ţări producătoare auto a crescut cu 47,6% faţă de perioada similară din 2009. Potrivit analizei PwC, redresarea se datorează exclusiv comparaţiei cu prima jumătate a anului 2009, un an în plină criză, când marii producători au recurs la diminuări semnificative ale producţiei şi la lichidarea stocurilor de teama unei prăbuşiri globale a vânzărilor de maşini.
În ultimii ani, se mai arată în analiză, creşterile de asemenea magnitudine ale producţiei auto erau atribuite în mod invariabil Chinei. În cazul de faţă însă, chiar dacă s-ar elimina producţia auto chineză, nivelul producţiei totale tot ar fi înregistrat o creştere de 44,4%. Pe partea de vânzări însă, performanţa Chinei a avut un impact major. Astfel, dacă s-ar elimina vânzările auto din China, creşterea totală a vânzărilor auto în întreaga lume ar fi fost de doar 12,9% în 2010, faţă de 22,2% cât este creşterea incluzând China.
Ritmul de revenire al pieţei nord-americane în prima jumătate a anului a fost foarte ridicat, înregistrându-se o creştere de 70% a producţiei de automobile faţă de anul trecut, pe măsură ce producătorii şi-au refăcut stocurile. Însă, în a doua jumătate a anului 2010, se aşteaptă o stagnare a vânzărilor auto pe piaţa nord-americană.
În mod similar, pieţele emergente, precum cea chineză, care au înregistrat atât creştere ca urmare a stimulilor de stat, cât şi creştere organică în 2009, au continuat să afişeze creşteri majore şi în 2010. Cu toate acestea, condiţiile de piaţă din China s-ar putea deteriora uşor în al treilea trimestru din 2010, ceea ce va duce la o creştere economică mai redusă.
PricewaterhouseCoopers oferă servicii de audit financiar, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare, pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil şi a genera un plus de valoare pentru clienţii săi şi pentru toţi factorii implicaţi. Firma are peste 163.000 de angajaţi în 151 de ţări.