Creditele luate de CE Craiova pentru realizarea investiţiilor de mediu umflă preţul curentului cu 3-5%, pe perioada de rambursare a împrumuturilor. În această perioadă, posibilitatea accesării de noi credite pentru investiţii este extrem de limitată. Înfiinţarea Electra ar permite gestionarea situaţiei la nivel corporativ, susţin reprezentanţii CE Craiova.
Creditele luate de Complexul Energetic (CE) Craiova pentru investiţii de mediu asumate în faţa UE cresc preţul curentului cu 3-5%, pe perioada de rambursare a împrumuturilor, au precizat reprezentanţii unităţii. Potrivit lui Sorin Alecu, director de marketing şi dezvoltare al CE Craiova, posibilitatea de a obţine credite a societăţii este acum extrem de limitată.
„Noi ne-am asumat investiţii de mediu de 230 de milioane de euro, iar cifra de afaceri a societăţii este apropiată de această sumă. Creditele luate pentru aceste investiţii se vor vedea în preţul curentului, este vorba de o influenţă de 3-5% pe perioada de rambursare a împrumuturilor – care poate fi de 7-10 ani, în funcţie de condiţiile stabilite cu băncile“, a precizat Sorin Alecu. Directorul spune că recesiunea economică s-a văzut în cantităţile de energie comandate, cu toate că societatea şi-a păstrat portofoliul de clienţi.
„Marea noastră realizare în anul de criză 2009 a fost că am reuşit să ne păstrăm portofoliul de clienţi. Cantităţile, în schimb, au mai scăzut. Spre exemplu, în 2009 cantitatea de energie livrată a scăzut cu 10% faţă de 2008. În primul semestru din 2010, creşterea a fost de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că există premisa ca anul acesta să recuperăm scăderile din 2009“, a spus Sorin Alecu.
Grupul de la Işalniţa, mai scump cu 100 de milioane de euro
În condiţiile în care investiţiile din fonduri proprii sau din credite bancare sunt aproape imposibile în următorii ani, singura soluţie rămâne cea a asocierii. O astfel de asociere ar putea fi cea cu gigantul american AES, cel care a făcut o ofertă pentru construirea unui nou grup energetic, de 500 MW, la Işalniţa. CE Craiova ar urma să contribuie la acest proiect cu activele şi facilităţile existente acolo, iar americanii ar urma să vină cu finanţarea. Deocamdată, oferta americanilor este analizată de partea română. Noutatea este că, faţă de 2005, când a fost făcut un studiu de fezabilitate referitor la acest proiect, costurile investiţiei au crescut cu aproape 100 de milioane de euro. Investiţia ar valora deci circa 700 de milioane de euro în prezent.
Electra – blocată de procese
Potrivit lui Sorin Alecu, integrarea CE Craiova în gigantul energetic de stat Electra ar permite gestionarea situaţiei creditelor la nivel corporativ. „Practic, băncile mari ar fi mult mai dispuse să acorde credite unei societăţi strategice, atât de mari. Ar fi rezolvată această problemă“, spune el.
Deocamdată, înfiinţarea Electra este blocată în justiţie. Sindicatele din unităţile care vor intra în componenţa Electra, dar şi persoane fizice – acţionari ai Fondului Proprietatea (FP), dar şi FP au formulat cereri de opoziţie la ORC privind înfiinţarea acestei societăţi. Până la rezolvarea acestui proces, Consiliul Concurenţei (CC) a amânat analiza în cazul Electra, ceea ce va decala cu cel puţin câteva luni procesul înregistrării gigantului de stat.
„Noi suntem optimişti, avocaţii au cerut deja preschimbarea termenelor de judecată, pentru a fi aduse cât mai aproape în timp. Sperăm ca în această toamnă Electra să fie înfiinţată“ a spus Sorin Alecu. Până atunci însă, unele dintre componentele viitoarei societăţi au probleme din cauza blocării acestui proces. CE Turceni a sistat negocierile cu BERD pentru un împrumut de 150 de milioane de euro. „BERD vrea să discute direct cu compania-mamă, care ar urma să fie înfiinţată“, a declarat recent directorul general al companiei, Octavian Graure.