Într-un comunicat de presă lansat ieri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Olt anunţă că solicitările de acord prealabil pentru ajutor de stat cu motorină pot fi depuse şi în intervalul 9 august – 10 septembrie, la sediile APIA din judeţ.
„Cererea de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare se depune, pentru anul următor, în luna decembrie a anului în curs; prin excepţie, pentru anul 2010 cererea se depune o singură dată, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a HG nr. 408/2010 sau în intervalul 9 august – 10 septembrie 2010“, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
După ce APIA îi emite acordul prealabil, producătorul agricol va depune la această instituţie o cerere trimestrială pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferenţei de acciză.
Solicitarea se depune până la sfârşitul lunii următoare trimestrului pentru care se cere rambursarea şi va fi însoţită de o situaţie centralizatoare privitoare la cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul nr. 126/2010.
Cei care depun cererea de acord în perioada 9 august – 10 septembrie pot să beneficieze de acciză redusă pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură în trimestrele trei şi patru ale anului 2010.
Beneficiarii ajutorului de stat pentru motorină
1. Producătorii agricoli, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008 şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizaţii de producători înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole;
2. Organismele sau organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie;
3. Întreprinderile mici şi mijlocii care desfăşoară activitate în domeniul producţiei primare agricole, definite conform Legii nr. 346/2004 şi a Regulamentului nr. 800/2008, din 6 august 2008, al Comisiei Europene;
4. Organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.